JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsleder kidnappet

Ingvald Haugen, lederen for Sjømannsforbundet, ble kidnappet i New York 29. oktober 1940, fastslår historikeren Finn Olstad (bildet). – I hvert fall er det stor sannsynlighet for at han ble bortført for at kidnapperne skulle få tak i papirene i dokumentpappa.

Første bind av Norsk Sjømannsforbunds snart 100 år lange historie ble presentert fredag formiddag. Det er blitt et praktverk på 600 sider.

Historikeren Finn Olstad tar for seg perioden fram til 1960, en tid fylt med mye dramatikk, ikke minst fra perioden under og etter krigen. Norske sjøfolk sto om bord i skip som gikk i konvoi mellom USA og Murmansk, det var organisasjonskamp og kamp mot kommunistene. For første gang blir sjøfolkenes deltakelse i storstreiken i 1921 skikkelig belyst, et engasjement som knapt nevnes i andre verk. Dette første bindet skriver på mange måter sjøfolkene og deres faglige organisasjon inn i vår egen historie. Også Nortraships hemmelige fond er viet stor omtale.

”Den femte kolonne”

Sjømannsforbundets legendariske leder, Ingvald Haugen (1936-1958) var på vei til et møte da han ble dratt inn i en bil i slutten av oktober 1940 og var borte i et døgn før han ifølge eget utsagn ble frigitt. Hans dokumentmappe med papirer ble ikke funnet.

Finn Olstad mener at bakgrunnen for kidnappingen kan ha vært Haugens uttalelser om kommunistene som 5. kolonister og tyske interesser for å hindre skipsfarten til Storbritannia. Det var derfor naturlig å sjekke innholdet i dokumentmappa da Haugen var på vei til nok et møte om ”Den femte kolonne”. Olstad understreker at ingen noen gang har tatt Ingvald Haugen i løgn.

Ny møteserie

Presentasjonen av det første bindet skjedde på det første møtet som LO og Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek arrangerer om historiske tema. I oktober vil Guri Hjeltnes presentere sin biografi som Trygve Lie, som før han ble FNs første generalsekretær var jurist i LO.

Historikeren Terje Halvorsen skal skrive neste bind. Finn Olstad og Halvorsen har begge vært sammen om Jern og Metalls historie og er nå engasjert i arbeidet med LOs historie, som skal foreligge til kongressen i 2009.

Annonse

Flere saker

Annonse