JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer lavlønn inn for EU-domstolen

Et tysk firma har fått bot for å ha tillatt underbetaling av polske arbeidere på et bygg i Niedersachsen. Der sier loven at ansatte på offentlige oppdrag skal ha tyske vilkår. Saken er nå brakt inn for EU-domstolen.

I følge det svenske nettstedet Europaportalen.se, har en tysk underentreprenør utført arbeid på et bygg i Hannover med polsk arbeidskraft. Polakkene jobbet på polske vilkår, med halv lønn i forhold til minimumslønna i de tyske tariffavtalene.

Mot loven

Problemet for hovedentreprenøren har blitt at delstaten Niedersachsen har lovfestet at de som får offentlige oppdrag skal garantere at arbeidet utføres på samme vilkår som tariffavtalene i distriktet. Derfor fikk hovedentreprenøren en bot for avtalebrudd. Deretter gikk saken til retten.

Växholm-parallell

Nå er saken brakt inn for EU-domstolen. Den skal ta stilling til om loven i Niedersachsen strider mot EUs regelverk og prinsippene om fri bevegelse av arbeidskraft og tjenester. Dagens Arbete ser saken som en parallell til Växholmsaken fordi nasjonale lover i arbeidslivet skal måles mot EUs regelverk

Kjent problemstilling

Svensk arbeidsgiverside er alt ute og hevder at de tyske lovene strider mot retten til fri bevegelse i EU.

– Den frie bevegelsen kan riktig nok innskrenkes hvis viktige allmenninteresser skulle berøres, men å opprettholde høye tyske lønninger kan neppe falle inn under det, sier Kent Brorson, som er arbeidsrettsjef i Svensk Näringsliv, til Europaportalen.

Lavlønnskonkurranse?

Fagbevegelsen er redd for konsekvensene hvis EU-domstolen mener at lovene i Niedersachsen strider mot prinsippet om fri bevegelse av arbeidskraft og tjenester.

– Den tyske domstolen har allerede antydet at alle regler som fordyrer arbeidskraften kan være et hinder for den frie bevegelsen i EU, sier LO-jurist Dan Holke. Han mener at en slik tolkning vil føre til lavlønnskonkurranse i EU, og dessuten stride mot ILO-konvensjon 94 om offentlige oppdrag.

Det kan ta opptil tre år før EU-domstolen feller dom i saken. Dommen kan bli bindene for hele EU.

Annonse
Annonse