JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

700 000 forhåndsprotester

Klokka tolv i formiddag legger Bjarne Håkon Hanssen fram regjeringens stortingsmelding om den nye folketrygden. De langtidsutdannede frykter det verste. Over 700 000 har allerede skrevet under på et protestopprop. Klikk her for å følge pressekonferansen direkte på web-TV.

– De signalene vi har fått tilsier at det ikke vil lønne seg å ta høyere utdanning, sier leder Jens Maseng i Norsk Studentunion til NRK.

Må jobbe til 70

– Studenter får ikke opptjent pensjonspoeng i utdanningsperioden, og dermed må høyt utdannede jobbe lengre for å oppnå like mange pensjonspoeng som andre arbeidstakere. I verste fall må de jobbe til de er 70 år, mener Maseng.

Han får støtte fra organisasjoner som Akademikerne og Unio, som organiserer lærere og sykepleiere. Også Senterungdommen og Sosialistisk ungdom stiller seg bak oppropet.

Bedre lavlønnsprofil

Lekkasjene på forhånd har også antydet at den rødgrønne regjeringen vil skjerpe lavlønnsprofilen på pensjonsreformen, sammenliknet med det pensjonsforliket som ble inngått på Stortinget i fjor vår. Den gangen var det enighet om at man skulle opptjene pensjonsrettigheter for inntekt opp til åtte ganger folketrygdens grunnbeløp (8G som i dag tilsvarer 503 000 kroner).

Nå er det ventet at regjeringen setter grensen ved 7G, som tilsvarer litt over 440 000 kroner. Flere av opposisjonspartiene har allerede varslet at de vurderer å trekke seg fra hele pensjonsforliket hvis regjeringen gjør alvor av å foreslå noe slikt.

Annonse
Annonse