JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Full valgfrihet

Den rød-grønne regjeringen legger opp til "et rettferdig pensjonssystem som ivaretar sliterne i arbeidslivet og gir tilleggspensjon til alle som har hatt arbeidsinntekt". Samtidig stimulerer systemet til arbeid. – Med det nye pensjonssystemet vil det bli full valgfrihet til å kombinere arbeid, pensjon fra folketrygden og avtalefestet pensjon (AFP), sa statsminister Jens Stoltenberg da pensjonsmeldingen ble lagt fram.

Regjeringen la i dag fram forslag om en ny modell for opptjening og uttak av alderspensjon i folketrygden.

Forslaget er en oppfølging av Stortingets pensjonsforlik i 2005, og innebærer et viktig skritt videre i arbeidet med å skape et bærekraftig pensjonssystem med en god fordelingsprofil, mener statsminster Jens Stoltenberg.

Valgfritt uttak fra 62 år

Forslaget innebærer blant annet:- Valgfritt uttak av pensjon fra folketrygden og AFP fra 62 år - Tilpasset AFP videreføres. Jobb så mye du vil ved siden av pensjon uten å miste pensjonen din (verken fra folketrygden eller AFP). - All inntekt skal gi opptjening av pensjon - Alle år teller (allårsregelen) - Alle får mer igjen for å arbeide. - Fjerning av den såkalte minstepensjonsfella ved at alle med opptjening får inntektspensjon - Færre blir minstepensjonister i framtiden.

Den nye pensjonsmodellen har en god fordelingsprofil, er enkel og motiverer til arbeid, mener Regjeringen.

Arbeid skal lønne seg

– De som kan og vil fortsette å jobbe, skal kunne gjøre det. Det åpnes derfor for uttak av alderspensjon i folketrygden fra 62 år, og der årlig pensjon blir høyere jo lenger man jobber. Regjeringens forslag til ny alderspensjon er et stort steg videre i arbeidet med å skape et sosialt og økonomisk bærekraftig pensjonssystem, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Regjeringens mål er et bredt politisk forlik om pensjonsreformen, og den ønsker derfor reelle forhandlinger mellom partiene på Stortinget, heter det på nettsidene til Finans- og Arbeids- og Inkluderingsdepartementet.

Hva med AFP?

Regjeringen inviterer partene i arbeidslivet til en bred prosess om utformingen av en tilpasset ordning for avtalefestet pensjon (AFP), med vekt på følgende:

AFP-ordningen skal også i framtiden bidra til et godt tidligpensjonssystem fra 62 år. En tilpasset ordning skal understøtte målene for et nytt pensjonssystem, slik disse er trukket opp i Stortingets vedtak våren 2005.

Staten betaler til AFP

Staten viderefører sitt "samlede økonomiske bidrag til AFP-ordningen". Dette omfatter også verdien av skattefordeler og poengopptjening i folketrygden. Det økonomiske bidraget beregnes ut fra dagens uttaksrate, men justeres for det antallet som omfattes av ordningen, står det i pressemeldingen.

Staten bidrar med samme andel av den totale finansieringen som i dag. Statens bidrag til AFP-ordningen skal forankres i lov, sier arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Årlig AFP-påslag til alderspensjonen

AFP skal fortsatt sikre at de som ønsker det, kan gå av ved 62 år på en verdig måte. Dette sikres ved at AFP videreføres i form av et årlig påslag til alderspensjonen i folketrygden. Alderspensjon fra folketrygden og AFP skal kunne kombineres med arbeidsinntekt uten avkorting i pensjonen. Det gis pensjonsopptjening i folketrygden for eventuell arbeidsinntekt, men ikke for pensjonen, heter det i pressemeldingen.

Forslag våren 2008

Overgangen til en tilpasset AFP-ordning vurderes i lys av Regjeringens forslag til innfasing av den nye alderspensjonen i folketrygden. Et forslag til ny AFP skal foreligge i god tid før hovedoppgjøret i 2008.

Annonse

Flere saker

Annonse