JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange bryter sikkerhetskrav

En av tre bedrifter bryter krav om sikkerhet, og mer enn en av ti lar sine ansatte betjene utstyr som krever sertifikat uten at de har det. Det viser ferske tall fra Arbeidstilsynets kampanje ”Rett start”, som retter seg mot unge i arbeidslivet.

- Dette er for dårlig. Det er svært alvorlig å slurve med sikkerheten, spesielt overfor unge ansatte som mangler rutine og erfaring, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, ifølge Arbeidstilsynets nettsider .

Unge arbeidstakere er 50 prosent mer utsatt for ulykker enn sine eldre kolleger, og skadefrekvensen øker. Derfor har Europeisk Arbeidsmiljøuke 2006 satt ungdom i fokus. Kampanjen er årets største arbeidsmiljøbegivenhet i Europa og er et samarbeid mellom arbeidstilsyn og partene i arbeidslivet i samtlige EU/EØS land.

1.300 arbeidsplasser I Norge har inspektører fra Arbeidstilsynet siden juni besøkt nærmere 1.300 arbeidsplasser med unge arbeidstakere. Fire av ti bedrifter som er kontrollert bryter arbeidsmiljøloven. Hotell og restaurant er bransjen med flest lovbrudd. Her har halvparten fått en eller flere reaksjoner fra Arbeidstilsynet. I varehandelen er det funnet lovbrudd hos 40 prosent.

De regionale forskjellene er store. Verst er det på Østlandet, hvor 62 prosent innen hotell- og restaurantnæringen bryter arbeidsmiljøloven, og i Nord-Norge, hvor 57 prosent gjør det. På Østlandet er det også avdekket lovstridige arbeidsforhold hos 60 prosent innen varehandelen.

Mangler verneombud Gjengangerne er manglende arbeidskontrakt, mangel på verneombud og opplæring av verneombud, i tillegg til brudd på sikkerhetskravene.

- Arbeidsgivere må legge forholdene bedre til rette, slik at også ungdom kan utføre arbeidet på en forsvarlig måte. Ingen skal bli lurt, utnyttet eller i verste fall skadet i sin første jobb. Ungdom må få nødvendig opplæring i arbeidsoppgaver, plikter og rettigheter. Vi snakker tross alt om de som skal stå for vår fremtidige verdiskaping. Dette er vår felles framtid og vårt felles ansvar, sier prosjektleder Linn Gros i kampanjen ”Rett start”, som arrangeres i forbindelse med Yrkes- og Utdanningsmessa på Lillestrøm som starter i dag..

Annonse
Annonse