JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere på tidsbegrenset uføretrygd

Det har vært en økning av personer på uføreytelser på 2,8 prosent i løpet av det siste året. Ved utgangen av september mottok 326.000 personer en eller annen form for uføretrygd. Av nye mottakere fikk flere tidsbestemt uførestønad og færre varig uførepensjon.

Av den totale tilgangen hittil i år fikk 58 prosent uførepensjon og 42 prosent tidsbegrenset uførestønad. Tilsvarende tall for året før var 66 og 34 prosent, noe som tyder på at man i praksis har strammet noe inn på kriteriene for å få varig uførepensjon.

Det er ferske tall fra NAV (den nye arbeids- og velferdsetaten) som viser dette. Antallet som mottar rehabiliteringspenger har gått ned, fra 46.100 i fjor til 44.000 i september i år.

Flest på varig uførepensjon

Totalt er det 326.000 personer som mottar en uføreytelse. De aller fleste, nemlig 298.000, har en varig uførepensjon. Ved utgangen av september i fjor var dette tallet over 301.000, noe som betyr en nedgang på 1 prosent.

Av samtlige personer som mottar en uføreytelse, er det 8,5 prosent, eller 27.600 personer, som mottar tidsbegrenset uførestønad. Dette tallet var i slutten av september i fjor på 15.900 personer, eller 5 prosent.

Stor utgift

Utgiftene til uføreytelser hittil i år er på 35,7 milliarder kroner, mot 33,4 milliarder på samme tidspunkt i fjor. Av dem som mottar uføreytelser har cirka 20 prosent graderte ytelser, det vil si mindre enn 100 prosent.

Blant alle med uføreytelse er 57,6 prosent kvinner og 42,4 prosent menn. Tre av fire som mottar varig uførepensjon er over 50 år.

Annonse

Flere saker

Annonse