JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke så enige likevel

Enigheten i svensk LO om hvilke lønnskrav som skal reises i neste års tariffoppgjør ser ut til å sprekke. I morges reserverte IF Metall seg mot kravet om en egen kvinnepott.

– Historisk, het da representantskapet i svensk LO for tre uker siden samlet seg om å kreve egne kvinnepotter i bransjer med mange lavlønte kvinner.

Da forhandlingssekretærene i de 15 LO-forbundene i forrige uke satte seg ned for å konkretisere kravene ble tonen raskt en annen. Torsdag i forrige uke rapporterte LO-Tidningen at forhandlingssekretærene hadde gitt opp å komme til enighet. Stemningen ble beskrevet som ”opprørt” og uenigheten gikk mellom IF Metall, som ville ha ned størrelsen på kvinnetilleggene, og de øvrige forbundene.

– Dette er fullstendig ubegripelig. Det handler om å nekte halve befolkningen en verdig lønnsøkning, sa Handels forhandlingssekretær, John Haataja, til LO-Tidningen etter møtet torsdag.

Ekstramøte på morgenkvisten

Etter sammenbruddet torsdag, ble LO-sekretariatet sammenkalt til et ekstraordinært møte i dag morges for å forsøke å skjære gjennom uenigheten. Resultatet ble et vedtak der man fortsatt går inn for egne kvinnepotter.

– i Vedtaket anbefaler LO forbundene å kreve lønnstillegg på 825 kroner i måneden.

– I tillegg ber LO forbundene kreve en egen likelønnspott på inntil 200 kroner i måneden. Hvor stor ekstrapotten blir, avhenger av hvor stor andel av de ansatte i hver enkelt bransje som er kvinner med lavere lønn enn 20 000 kroner i måneden. Består for eksempel bransjen av 80 prosent kvinner med lønn under 20 000 kroner i måneden, blir ekstrapotten på 160 kroner per kvinne.

Metall-reservasjon

Men dagens vedtak ble ikke enstemmig. Tungvekteren IF Metall reserverte seg.

Ifølge forbundsleder Stefan Löfven i IF Metall vil LO-modellen slå negativt ut for forbundets lavlønte medlemmer i vaskeribransjen fordi andelen kvinner er lav i denne bransjen.

– Det strider mot all min faglige ideologi å kreve av de som er dårligst stilt skal stille opp for de som har det bedre, sa Löfven til Dagens Arbetes nettutgave i formiddag.

Industriforbund med egen modell

Bare et par timer etter vedtaket i LO-sekretariatet stilte IF Metall opp på en pressekonferanse sammen med fem andre forbund som organiserer ansatte i industrien. De seks forbundene er enige om å kreve noe høyere lønnstillegg enn det LO-sekretariatet gikk inn for, men noen likelønnspott nevnes ikke i den felles uttalelsen fra forbundene.

– Usaklige lønnsforskjeller mellom menn og kvinner skal det settes inn tiltak mot og områder med lavt lønnsnivå og mange kvinner skal vies særskilt oppmerksomhet, heter det der.

Frist til 1. desember

Vedtaket i LO-sekretariatet i morges er en anbefaling som nå gå ut til alle de 15 LO-forbundene. Innen LO-representantskapet møtes 1. desember må forbundene gi skriftlig svar på om de vil følge LO-anbefalingene i lønnsoppgjøret som starter over nyttår.

Annonse
Annonse