JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Verftene bør tjene mer

I følge Norsk Industri går flere norske verft med underskudd. Det skjer selv om ordrereservene totalt er hele 45 milliarder kroner, og etter at verftene har levert skip for 13 milliarder bare i september og oktober.

Bransjesjef Egil Holland i Norsk Industri sa i går til NTB at av 19 verft som organisasjonen har regnskapstall for, går seks med underskudd. Åtte går i balanse og fem med overskudd – men for enkelte av de siste er ikke fortjenesten stor.

Dette synes Holland er for dårlig.– Alle bør tjene penger nå. Det er akkurat nå skipsindustrien bør forte seg, få logistikken på plass og tjene mer penger, sier han til NTB.

Muligheten til forbedring ligger der, og Holland framholder Aker Yards som gode eksempler. Grunnen mener han er at verftsgruppen har klart å skaffe seg full kontroll over logistikken sin, fra skrogbyggingen til ferdig produkt.

Tjukke ordrebøker

Skipsverftene har altså en ordrereserve på 45 milliarder kroner, og det har vært en økning i netto ordrereserve på 15 milliarder kroner bare siden 1. juli, skriver NTB.

I hele år leverer verftene 73 skip, og til nå er 66 bestilt ferdige i 2007, mens 47 skal leveres i 2008. Derfor mener Holland verftene må gripe sjansen til å øke fortjenesten. For selv om det er gullalder for skipsbygging, vet ingen når boblen sprekker.

Dette blir et tema når Verftskonferansen i Ålesund åpner tirsdag.

Annonse

Flere saker

Annonse