JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige om arbeidstid

Det finske formannskapet ga tirsdag opp forsøkene på å få de 25 EU-landene til å enes om nye arbeidstidsregler. Nå er det duket for rettssaker mot 23 av medlemslandene.

Stridens kjerne er unntaksbestemmelsen som gir medlemslandene mulighet til å avvike fra hovedregelen om maks 48 timers arbeidsuke. Britene har vært de iherdigste forkjemperne for å beholde unntaksbestemmelsen, og har hevdet at den er helt avgjørende for landets konkurransedyktighet. I den to år lange interne EU-striden om arbeidstid har britene fått følge av Tyskland og flere av de nye EU-landene i Øst- og Mellom-Europa.

På motsatt fløy står Frankrike, Spania, Italia, Hellas og Kypros som krever at unntaksbestemmelsen blir fjernet senest innen ti år.

Nesten kompromiss

Ifølge avisa The Independent var britene i går innstilt på et kompromiss der unntaksregelen ble beholdt mot at britene senket sin nasjonale grense for arbeidstid fra 78 til 65 timer i uka. Det var ikke godt nok for den fransk-ledede koalisjonen, som sto fast på kravet om en fastsatt dato for når unntaksregelen skal opphøre.

– Vi var ganske nær et kompromiss, men ikke nær nok, sa den finske arbeidsministeren, Tarja Filatov, etter at sammenbruddet var et faktum. Hun ledet gårsdagens forhandlinger.

Varsler rettssaker

– Dette er ikke sosialt framskritt, og i mine øyne er det sosiale framskritt som er vårt ansvar, sa EU-kommisær for sysselsetting, Vladimir Spidla, etter gårsdagens sammenbrudd.

Ifølge EU-kommisjonen har hele 23 av de 25 medlemslandene i EU nå arbeidstidsregler som bryter med det gjeldende EU-direktivet. Vladimir Spidla varslet i går at han kommer til å handle raskt for å bringe disse sakene inn for EU-domstolen.

Annonse

Flere saker

Annonse