JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordmange i arbeid

Aldri før har så mange flere kommet i arbeid i løpet av ett års tid. Sysselsettingen er nå rekordhøy. Og arbeidsledigheten fortsetter å falle, ned til 3,4 prosent i tredje kvartal, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) fra SSB for tredje kvartal 2006 er sterk lesning. Antallet sysselsatte økte med litt under 70.000 fra tredje kvartal i fjor. Det betyr også at tallet på sysselsatte for lengst har passert det forrige rekordnivået i 2002, da i underkant av 2,3 millioner nordmenn var i jobb. Nå vokser dette tallet raskt og kan nærme seg 2,4 millioner hvis det er ledige hender for å fylle jobbene.

Mange deltidsansatte

Av de nye 70.000 sysselsatte var en stor andel deltidsarbeidende – 36.000 kvinner og 10.000 menn. Og mange av disse er undersysselsatte, det vil si at de ønsker mer arbeid.

Antallet undersysselsatte var på 108.000 i 3. kvartal 2006, en økning på 19.000 fra samme kvartal i fjor.

Den sterkeste sysselsettingsveksten var i finansiell og forretningsmessig tjenesteyting, faktisk for femte kvartal på rad.

Møre og Romsdal på topp

Møre og Romsdal er fylket med høyest andel sysselsatte - 73,3 prosent - i alderen 15-74 år, fulgt av Rogaland med 73,2 prosent. Lavest andel sysselsatte - 64,8 prosent - har Østfold fylke, viser undersøkelsen.

Yrkesaktiviteten sto totalt sett på stedet hvil i perioden. Dette skyldes at befolkningen i alderen 15-74 år økte omtrent like mye som arbeidsstyrken. Yrkesaktiviteten økte likevel for de eldste, noe som skyldes økt sysselsetting for personer i alderen 67-74 år.

Færre og færre arbeidsløse

Arbeidsledigheten falt samtidig kraftig fra tredje kvartal i 2005 til 3. kvartal i år. Ifølge AKU var det i gjennomsnitt 35.000 færre ledige i år enn i fjor i samme kvartal. Nedgangen i ledighet var sterkest for menn. Den andre statistikken for registrerte arbeidsledige ved arbeidskontorene viste i samme periode en nedgang på 22.000.

Men andelen langtidsledige var i 3. kvartal 2006 på 31 prosent. Det betyr en økning på 9 prosent fra samme periode i fjor. Langtidsledige er personer med en sammenhengende ledighetsperiode på over et halvt år.

Annonse
Annonse