JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil sikre bioråstoff

Fellesforbundet er glad for satsingen på bioenergi, men ber regjeringen sikre råvaretilgangen for bedrifter som bearbeider tre. For eksempel gjelder det sponplatefabrikker.

Det er flere bedrifter som bearbeider tre i Norge, med råvarer som sagmugg og flis.

For dem kan råvarene bli dyre når satsingen på bioenergi skyter fart, hvis det ikke gjøres noe for å sikre tilgangen, skriver Fellesforbundet. Brevet er sendt til landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Stor etterspørsel

Konkurransen om treindustriens biprodukter er allerede stor i Norge, spesielt i enkelte regioner, skriver forbundet.

– Det meste går til trebearbeidende industri, men leverandørene opplever stadig økende etterspørsel fra Europa. Ikke minst gjør den sterke svenske satsingen på bioenergi det mer interessant også å importere råstoff fra Norge.

Økt produksjon

Norge skulle ikke ha noe problem, med stor tilgang på tømmer og et uforløst potensial for å ta i bruk hogstavfall. Men Fellesforbundet mener det nå må legges til rette for økt avvirkning og økt bruk av hogstavfall til bioenergiformål, innenfor rammen av en bærekraftig utvikling.

– Uten en markant økning i råstofftilgangen, må en være klar over at en offensiv satsingen på bioenergi, slik det legges opp til gjennom de planlagte støtteordningene, vil kunne føre til at trebearbeidende industri svekker sin lønnsomhet i den grad at nedlegging blir eneste reelle alternativ.

Fellesforbundet mener også at i denne usikre situasjonen er det galt å legge harde NOx-avgifter på treforedlings- og trebearbeidende industri. En forpliktende miljøavtale med disse bedriftene vil være et langt bedre virkemiddel.

Annonse
Annonse