JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Bygg kombiverk i Skogn!

Norske Skog Skogn kan bli nødt til å stenge papirmaskiner i to uker i vinter på grunn av kraftkrisen i Midt-Norge. I et opprop krever skognæringa i Nord-Trøndelag at et kombinert bio- og gasskraftverk blir bygd snarest i Skogn.

Midt-Norge alene får et kraftunderskudd denne vinteren som er like stort som underskuddet i resten av landet, skriver initiativtakerne, som foruten en samlet skognæring er Fellesforbundet og NHO i Nord-Trøndelag.

Struping av industrien

Statnett har varslet eget prisområde i Midt-Norge med høyere kraftpriser for å få ned forbruket. Hjelper ikke det, vil neste tiltak være å stanse kraftkrevende industri som Holla Metall, Orkla Exolon og Norske Skog Skogn for å sikre strømforsyningen i landsdelen. Som siste tiltak vurderes å sette inn mobile gasskraftverk. Dette mener initiativtakerne burde kommet først.

– For Norske Skog skjer dette i en periode med positiv utvikling og stor etterspørsel, der fabrikken i Skogn har planlagt å produsere for fullt også på bevegelige helligdager, heter det i oppropet, som også er sendt til alle stortingspolitikerne fra Nord-Trøndelag.– Det er stor fare for at dette vil være begynnelsen på en redusert aktivitet i Midt-Norge for Norske Skog.

Bio-og gasskraft

Løsningen må være å få på plass kraftverket i Skogn, mener skogindustrien. Men ikke det som er planlagt tidligere.

Industrikraft Midt-Norge (IMF) har innsett at gass-selgerne prioriteter gasskraftverk på Tjeldbergodden framfor i Skogn. Samtidig er myndighetenes vilje til å delta er like uavklart som tidligere.

Et nytt konsept, som ble lagt fram i oktober, er å bygge et mindre kraftverk, der både biobrensel og gass er kraftkildene. IMF mener et slikt kraftverk vil fylle EUs krav om statsstøtte til miljøvennlig energiproduksjon, og siden over 10 prosent av kraften vil bygge på bioenergi, vil det også fylle EUs krav til opprinnelsesgaranti for fornybar energi.

Dette konseptet er IMNs forslag til regjeringen for på raskeste og mest miljøvennlige måte å løse den akutte kraftkrisen i Midt-Norge.

Nok biobrensel?

Det foreslåtte kraftvarmeverket kombinert med over 10 % produksjon av biokraft vil kreve innkjøp av biobrensel. Men kraftverket vil kreve bare en brøkdel av den mengden biobrensel som Bellonas alternativ, et mye større, rent biokraftverk, vil sluke, mener nordtrønderne.

– Mengden biobrensel i Bellonas alternativ vil tilsvare 70 prosent av det tømmerkvantum som produseres i Norge i dag. Dette betyr at et slikt kvantum i sin helhet ville måtte importeres hvis de eksisterende fabrikkene skal få beholde sitt ressursgrunnlag, sier oppropet, som mener alternativet ikke er realistisk. De advarer også mot store NOx-utslipp og andre utslipp.

Bygg kombikraftverket!

Skognæringa i Trøndelag ber på denne bakgrunnen om at regjeringa fatter de beslutninger som er nødvendige for at IMNs reviderte prosjekt kan realiseres umiddelbart, avslutter brevet.

Annonse
Annonse