JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vetco visste bedre

Fellesforbundet krever at det blir slutt på underbetaling av utenlandske arbeidere ved norske verft. – Vi må bli enige med arbeidsgiverne om at minstelønn skal gjelde, uansett hvor arbeiderne kommer fra, sier rådgiver i Fellesforbundet, Kjell Skjærvø, til Stavanger Aftenblad.

– Et alternativ er å allmenngjøre tariffavtalene via den offentlege tariffnemnda. Det vil si at verkstedavtalen skal gjelde for alle verft i hele Norge, mener Skjærvø.

Han sier til Aftenbladet at det er svært oppsiktsvekkende at Vetco Aibel ikke følger lover og regler i forhold til sine thailandske gjestarbeidere.

Klart ulovlig

– Det som skjer hos Vetco i Aibel i Haugesund er klart ulovlig. At en stor profesjonell bedrift kan ha gjort dette i ørska eller i vanvare virker utrolig. Vetco Aibel er ein stor offshoreleverandør både i Norge og i utlandet. At denne organisasjonen ikke kjenner de mest elementære spillereglir i moderne arbeidsliv, har jeg svært vanskelig for å forstå, fortsetter Skjærvø.

– Utenlandsk arbeidskraft som kommer fra land utenfor EU/EØS-området, skal ha arbeidstillatelse for å jobbe i Norge. Vilkåret for å få arbeidstillatelse er tariffestet minstelønn. Dette har det vært svært stor debatt og folkeopplysing om i norsk arbeidsliv. Storbedriften Vetco Aibel kan umulig latt dette gå hus forbi, sier Kjell Skjærvø videre til Stavanger Aftenblad.

Slike forhold som nå er avdekka i Haugesund, vil Skjærvø og Fellesforbundet ha slutt på, en gang for alle.

Vetco Aibel vil rette opp

– Jeg har ikke lyst til å peke ut noen syndebukk. Regionledelsen i Fellesforbundet har stolt på den lokale klubben i Vetco Aibel, som igjen har stolt på både arbeidsgiver og Utlendingsdirektoratet (UDI) som ga gruppearbeidsløyve, sier Fellesforbundets distriktssekretær i Rogaland, Åge Johannessen.

– Arbeidet i Vetco Aibel med å rette opp thailendernes skjeve lønnsvilkår er satt i gang, sier klubbleiar Momir Repaja til Stavanger Aftenblad. Han hevder at Vetco Aibel nå kartlegger ved sin datterbedrift i Thailand hvilket lønnstrinn hver enkelt gjestarbeider skal ha ved oppdrag i Norge.

1.000 utlendinger hos Vetco

– I dokumentene jeg gikk gjennom, stod det ikke annet om timelønn enn at det skulle være «stedlig lønn». Dermed trudde jeg at alt var i orden. Men jeg burde ha gått dypre inn i materien, sier Repaja til Aftenbladet.

Ved Vetco Aibel i Haugesund går alt på høygir. Produksjonsskipet «Alvheim» holder på å bli klargjort samtidig som Volve-riggen skal få nytt prosessutstyr om bord. Til sammen 1.000 utenlandske arbeidere er nå i Haugesund.

– De fleste kommer fr europeiske land som Polen, Storbritannia og Danmark. Jeg er helt overbevist om at det er ordnede forhold hos dem, understreker klubblederen.

Annonse
Annonse