JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uro om grafisk opplæring i DN

At tre journalister i Dagens Næringsliv (DN) tar grafisk fagbrev har ført til uro i typografenes rekker og misnøye med klubblederen. Han har nå trukket seg, skriver journalisten.no.

Dagens Næringsliv startet for en tid tilbake grafisk opplæring av tre redaksjonelle medarbeidere. To redigerere har bestått svenneprøven og blitt mediegrafikere, som er den nye yrkesbetegnelsen. Og en vaktsjef følger snart etter. Samtidig har to av sju typografer tatt startkurs på Institutt for Journalistikk (IJ). Alle får tilbud om det, skriver journalisten.no videre.

– Det er viktig å øke kompetansen i begge grupper. Også redigerere trenger det hvis de vil være attraktiv arbeidskraft. Redigerere som ikke behersker ombrekking vil neppe bli ansatt noe sted i framtida, tror desksjef Bjarne Dramdal Erichsen.

Øke produktiviteten

Han opplyser at DN gjør dette for å øke kapasiteten på desken. Når flere kan jobbe med større deler av arbeidsprosessen vil man få bedre kontroll og økt produktivitet.

Kursingen er frivillig, men desksjefen forventer at medarbeiderne tar imot tilbudet.

– Vi er i en gunstig posisjon til å gjennomføre endringer. Avisa går bra, og vi er ikke i en nedbemanningssituasjon, sier Dramdal Erichsen til journalisten.no.

Misnøye blant grafikerne

Men grafikerne i huset er skeptiske og urolige over utviklingen. Grafisk klubbleder i mer enn 20 år, Leif Syversen, trakk seg nylig, fordi medlemmer kritiserte hans håndtering av saken.

– Det er riktig at jeg har trukket meg. Årsaken er at medlemmene ikke var fornøyde med jobben jeg gjorde, da var det ikke noe vits i å fortsette, sier Syversen.

– De mener klubbledelsen har informert for lite om situasjonen, men jeg mener å ha gitt den informasjonen jeg hadde, sier Syversen, som likevel gir uttrykk for at det har gått litt fort i svingene i denne saken.

Mange meninger

På spørsmål om grafisk klubbs holdning gir han stafettpinnen til sekretær Ruth Aasen i klubbstyret. Men hun er heller ikke spesielt meddelsom.

– Klubben er midt i en prosess og har ingen kommentar akkurat nå.

– Men klubben har vel en mening om grepene som nå tas?– Det er mange meninger, men det vi skal gå ut med er en samlet mening. Og det gjenstår å se hva det blir, sier Aasen.

Ikke mye kjeft

Dramdal Erichsen har registrert noen reaksjoner internt, men sier han ikke har fått mye offentlig kjeft. Og fra grafisk sentralt i Fellesforbundet har han ikke fått en eneste henvendelse. Men han regner med at de følger nøye med.

– Vi forholder oss til filmsatsparagrafen og har startet lovlig opplæring som fører fram til eksamen og svennebrev. Vi bryr oss ikke noe om hvor folk er organisert. Vi vil bare at de skal ha kompetanse som gir dem rett til å utføre arbeidsoppgaver, understreker han over journalisten.no.

Annonse

Flere saker

Annonse