JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aker-demo foran Stoltenberg

Da Jens Stoltenberg besøkte Aker Yards verft i Wismar, ble han overraskende møtt av demonstranter. De er imot outsourcing av en lærlingordning som er viktig for å rekruttere ungdom til verftene.

– I Tyskland har vi en ordning hvor unge mennesker ansettes i selskapet og får fagutdanning i tre år. De unger har fulle rettigheter, med sitter på skolebenken, sa den lokale IG-Metall-lederen Thomas Pickers, i følge NA24.

Stoltenbergs besøk på verftet var en anledning til å si fra at en god ordningen er truet. - Har kultur og verdier blitt igjen i Oslo? sto det på en av plakatene.

Viktig for rekruttering

Lærlingordningen er svært viktig for å rekruttere ungdom til verftet, mener IG Metall. Regionen har så stor arbeidsløshet at mange drar vestover i stedet for å utdanne seg og bli. Men folk trengs. Aker Yards sine to verft i Nord-Tyskland har 2400 ansatte.

– Det eneste vi har i konkurransen med Sør-Korea, er godt utdannete folk, sier Pickers.

Den samme lærlingordningen gjelder også på Aker Yards andre tyske verft, i Warnemünde. Nå ønsker ledelsen å outsource lærlingordningen til et datterselskap, som også andre bedrifter kan bruke til opplæring.

De fagorganiserte peker på at ungdommens rettigheter og avtaler vil bli langt dårligere i den nye ordningen.

– Vi vil utdanne folk

Viseadministrerende direktør på verftet, Einar Brøland bekrefter at selskapet vurderer å gjøre noe med lærlingordningen, men benekter at dette vil svekke rekrutteringen.

– Vi vil skyte oss selv i foten ved å utdanne dårlige lærlinger, sier han til NA 24.

Verftet mener også at med pengene som spares, vil man kunne utdanne flere.

Annonse

Flere saker

Annonse