JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-fagbladene blir bok

Fra ”Typografiske meddelelser” kom i 1876 til dagens profesjonaliserte utgaver av LO-familiens fagblader er det et kjempesprang. Nå skal fagbladenes historie mellom stive permer.

Ingen har gjort det før – å skrive ned historien om LO-fagbladenes plass og betydning i fagbevegelsens historie. Verken i det omfattende ”Arbeiderbevegelsens historie i Norge” eller i det kommende trebindsverket om LOs historie er fagbladenes rolle og historie viet noen sentral plass. Det akter LOFF, Landsorganisasjonens forening for fagblad og informasjon, å gjøre noe med gjennom et eget bokprosjekt.

Et spleiselag

Med på spleiselaget er så langt stiftelsene LO Media og Aktuell, Fagpressen, LO og LOFF selv. En kostnadsramme på omkring 750.000 kroner skal sørge for at fagbladenes egen historie foreligger i 160 siders bokform høsten 2008.

– De viktigste brikkene for å komme i gang med prosjektet er i ferd med å falle på plass for alvor, sier en fornøyd LOFF-leder, Nina Hanssen.

Viktig del av historien

Fra det første ”Typografiske meddelelser” ble utgitt i 1876 til dagens utgivelser med profesjonaliserte og selvstendige redaksjoner, med redaktørplakat og egne nettnyheter, har fagbevegelsens informasjonsvirksomhet vært en vesentlig del av bevegelsens historie. Gjennom sine bidrag til informasjon, meningsdanning og debatt innad og utad i fagbevegelsen har fagbladene vært viktige i fagbevegelsens historie, i det norske organisasjonssamfunnet og i utvikling av ytringsfrihet og meningsdannelse i det norske samfunnet som helhet, er noen av LOFFs begrunnelser for bokprosjektet.

Redaktørrollen

Det tas sikte på å beskrive redaktørrollen fra starten og fram til i dag, fagbladenes plass i og løsrivelse fra egne forbund, fagbladene som kulturformidlere, som politiske kanaler, den teknologiske og mediefaglige utviklingen og lesernes reaksjoner.

Fagbladenes rolle i krigsårene vil bli et selvstendig tema - særlig LOs illegale organ Fri Fagbevegelse, som utkom fra januar 1941 til mai 1945 i et varierende opplag, men der omkring 30.000 eksemplarer ble distribuert i hemmelighet fra trykkerier flere steder i landet.

– Fagbladene opptrådte nærmest som en usynlig kraft i krigsårene, sier Nina Hanssen.

Fra B-lag til premissleverandør

Den gradvise framveksten av et skille mellom redaksjon og informasjon, særlig de siste 15-20 årene, har gitt en økende profesjonalisering av fagbladenes journalistikk. Fra tidvis å bli oppfattet som et B-lag i journalistikkens verden, er LO-fagbladene i dag stadig oftere premissleverandør for riksdekkende nyheter, og de setter av dagsorden i viktige samfunnsdebatter. Denne siden av fagbladenes historie får også en viktig plass.

Ideen om en fagbladenes egen historiebok har versert en god stund. Når blir den snart en realitet.

Annonse
Annonse