JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Liker 14/21-rotasjonen

Folk som har jobbet på anleggene på Melkøya og Nyhamna er fornøyd med 14/21-rotasjonen. Men de unge har mer problemer enn de eldre, og det stilles fortsatt spørsmål om hvordan 12 timers dag i 14 dager pluss friøkt på tre uker slår ut på helsa.

Prøveordningen med 14/21-rotasjonen har blitt godt mottatt både blant arbeidstakere og arbeidsgivere. Hovedgrunnen er at den gir færre reiser enn alternativet, som har vært en 12/9-rotasjon, og at friperioden er tre uker lang. Det kom fram på seminaret om arbeidstidsordninger som Petroleumstilsynet holdt tirsdag.

Er det sundt?

Men evalueringen av arbeidstidsordningen, som er gjort av International Research Institute of Stavanger (IRIS), og Rokkansenteret, inneholder nyanser som gir grunn til ettertanke.

Trond Haga, som sto for presentasjonen, stilte spørsmålet slik: 14/21-ordningen forlenger den daglige arbeidstida, korter ned på fritida på anlegget og fjerner fridagen i oppholdsperioden, som inneholder to helger.

Kan dette kompenseres ved lengre friperiode og færre pendelreiser? Slår noe av forholdene ved 14/21 ut på helse, skadestatistikk og sykefravær?

Hardt arbeid, lite skader

Svaret på det siste spørsmålet er nei. Det er lite sykefravær på anleggene, og antall skader er lavt. Dette til tross for at den fysiske belastningen øker ved lange arbeidsdager. Men det er mye rykk og napp-jobbing, altså en del venting som veksler med intense arbeidsperioder. Folk opplever ikke jobben som spesielt hektisk.

For noen er gass og støv et problem, fordi det jobbes i tette telt. Trøtthet er utbredt på slutten av dagen, men det er altså lite skader på anleggene.

14 dager i trekk

12 timers dag i hele14 dager må også være hardt. Et flertall synes likevel ikke de trenger en fridag. Men på dette spørsmålet svarer et betydelig mindretall at de ønsker en fridag. Et stort mindretall synes også at de siste dagene av arbeidsøkta er slitsomme. Det blir likevel ikke meldt om flere skader ved oppholdets slutt.

Å jobbe i hviletida

De fleste bruker friperioden til hvile. Men minst en femtedel tar på seg arbeid i friperioden, viser undersøkelsen. Dette er særlig de yngste.

En sammenlikning av unge og eldre arbeidstakere, viser at de yngste er mer slitne både på slutten av dagen og ved slutten av arbeidsperioden. De har også mest problemer med overgangen fra fri til arbeid, og ønsker en fridag inne i arbeidsperioden.

Forebygging

Forskerne mener at man må passe litt på, selv om ordningen er populær. Det kan oppstå langtidsvirkninger ved så konsentrerte arbeidsperioder, for eksempel må fysisk belastede grupper få løsninger. Det må også innføres grenser for gass- og støveksponeringer på 12-timers skift og lufting av teltene der det jobbes. De anbefaler også å se på overgangene mellom fri- og oppholdsperioder.

Dessuten må mulighetene for hvile bli bedre på anleggene, og det bør settes fokus på at friperioden bør brukes på hvile, ikke jobb.

Annonse
Annonse