JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avtalen er signert

I ettermiddag signerte ledelsen i HRAF og Fellesforbundet avtalen om sammenslåing. Så fremt forbundenes formelle organer godkjenner den, blir de to forbundene ett fra 1. juni.

På et møte på Thorbjørnrud Hotell i ettermiddag kunne forhandlingsutvalget i HRAF og ledelsen i Fellesforbundet med forbundslederne Eli Ljunggren og Kjell Bjørndalen i spissen signere avtalen om sammenslåing mellom de to forbundene.

Etter hektisk møtevirksomhet denne høsten, kan endelig forbundenes øverste tillitsvalgte presentere sine fremtidsplaner.

Historisk

– Dette er en historisk dag, sier Eli Ljunggren.

Hun er sikker på at sammenslåingen vil føre til bedre service for medlemmene og et sterkere lokalt apparat.

– For oss er det også viktig å videreføre arbeidet med næringspolitikken vår og å drive et mer aktivt integreringsarbeid enn det vi har vært i stand til de siste årene. Dessuten er det viktig at fagidentiteten vår opprettholdes, og er synlig i det nye Fellesforbundet, understreker Eli Ljunggren.

Hun mener det ikke er mulig å fortsette med HRAF som et selvstendig forbund.

– Apparatet vårt er svakt. Vi organiserer et av de vanskeligste områdene i norsk arbeidsliv. Derfor trenger vi en større og sterkere organisasjon, framholder hun.

Større bredde

– Jeg håper og tror at HRAF-medlemmene blir et flott tilskudd til vår organisasjon. Det vil gi større bredde og flere bransjer inn i Fellesforbundet, og det vil styrke hele organisasjonen, sier Kjell Bjørndalen etter å ha undertegnet avtalen.

Forbundslederen understreker at Fellesforbundet ikke er ukjent med problemstillinger som lavlønn, likestilling og integrering av innvandrere, temaer som opptar HRAF-medlemmene. Antall kvinner blant Fellesforbundets medlemsmasse vil dobles med Hotell- og Restaurants inntog.

Fellesforbundet har erfaring fra å slå sammen organisasjoner. For knapt ett år siden gikk Grafisk forbund inn i Fellesforbundet.

Gangen videre

HRAFs forbundsstyre må formelt godkjenne avtalen i sitt møte 4. januar. Deretter avholder forbundet tre regionkonferanser i februar for å informere lokal tillitsvalgte og medlemmer om innholdet i avtalen.

22. mai åpner HRAF sitt kanskje siste landsmøte. Da faller den endelige avgjørelsen om sammenslåing.

Forbundsstyret i Fellesforbundet skal si ja eller nei til avtalen 19. desember. Etter alle solemerker blir det positivt svar. Et ekstraordinært representantskapsmøte 16. januar skal også ta stilling til saken.

Går det den veien forbundsledelsene vil, er Fellesforbundet og HRAF ett fra 1. juni neste år.

God representasjon

Allerede i oktober 2007 avholder Fellesforbundet sitt landsmøte. Går sammenslåingen etter planen vil HRAFs medlemmer rekke å sende inn forslag til Fellesforbundets landsmøte. Ifølge avtalen som ble signert i dag, vil HRAF ha 50 delegater på landsmøtet.

Ifølge Eli Ljunggren har HRAF sikret seg god representasjon i Fellesforbundets rekker; fire plasser i forbundsstyret, som i dag består av 26 medlemmer foruten forbundsledelsen på ni. I representantskapet vil ytterligere fem seter være forbeholdt medlemmene fra Hotell- og Restaurant.

Tredje størst

Hotell, restaurant og reiseliv vil være navnet på den nye seksjonen i Fellesforbundet. I dag består forbundet av seks seksjoner; bekledning, bygning, jern og metall, grafisk, papir, og skog og land. Til sammen har Fellesforbundet 146.000 medlemmer. HRAF har i dag snaue 11.000. medlemmer, 8.800 av dem er yrkesaktive. Det betyr at Hotell, restaurant og reiseliv vil bli den tredje største seksjonen i Fellesforbundet, etter jern og metall, og bygning. Hver seksjon har valgte seksjonsråd, og forbundssekretærene (og 2. nestleder) har ansvar for hver sin seksjon. Seksjonsrådene har blant annet ansvaret for å utarbeide sin sektors tariffkrav. HRAFs landsmøte i mai skal velge en forbundssekretær for sitt område.

Kontingenten går ned

Eli Ljunggren tror mange av HRAF-medlemmene vil være glade for at kontingenten går ned etter sammenslåingen. I dag betaler de 1,94 prosent av bruttolønn pluss 90,- kroner i måneden i forsikring. Fellesforbundets kontingent er 1,5 prosent av brutto lønn. HRAF har i dag mange lokale avdelinger rundt om i landet. Den enkelte forening kan selv velge om de vil bestå, eller om de vil slå seg sammen med en av Fellesforbundets fagforeninger. Mange vil nok velge det siste, tror Eli Ljunggren.

Annonse
Annonse