JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Gode retningslinjer

- Nå får styremedlemmer som har latt seg velge inn på vegne av staten, noe å forholde seg til, sier Kjell Bjørndalen etter at eierskapsmeldingen ble lagt fram fredag. Det gjelder også Hydros styremedlemmers holdning til salg av bildelfabrikken på Raufoss.

– Jeg synes målene for eierskapet, slik næringsministeren har lagt dem fram, er veldig bra, sier leder i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, til Magasinett.org.

– De betyr at folk som lar seg velge inn i styret på vegne av staten som eier, har disse målene å forholde seg til. Det blir enklere å utøve et eierskap som er i tråd med det eieren ønsker. Litt av problemet har jo vært uklare mål, som av og til har satt staten som eier i vanry.

– Vil disse målene, som blant annet er å opprettholde videreforedling i Norge, være nok til å hindre at Hydro selger ut eller legger ned bildelfabrikken på Raufoss?

– Det er nok ikke sikkert at de virker over natta. Men denne innstillinga blir etter alle solemerker vedtatt, og da har jo styremedlemmene noe å forholde seg til ganske snart. Hvis de som er valgt inn på vegne av staten ikke tar dette til etterretning, vil jeg jo tro at dette får konsekvenser, uten at det er en automatikk her, sier Bjørndalen.

Den beste julegaven

Den andre saken Kjell Bjørndalen gleder seg over, er punktet om at kraftselskapene skal sikre industrien gode og langsiktige kraftkontrakter – innenfor det EØS-avtalen tillater.

– Dette er den beste julegaven jeg har fått på mange år. Vi har ventet lenge på tydeligere signaler om at Statkraft skal forplikte seg på dette, sier forbundslederen.

– I utkastet til Lov om omstilling, er det også mye positivt. Jeg har oppfattet at de tilnærmet prøver å få til noe i retning av den gamle eierskapsloven, selv om denne ikke kan gjeninnføres på grunn av EØS-bestemmelsene.

– For eksempel kunne ikke Union vært reddet, det vil si solgt, ved hjelp av dette lovutkastet?

– Nei. Det inneholder ingen plikt til å selge. Der er det jo et høl i forhold til det vi ønsket oss, men der er vi som sagt forplikta av et ytre regelverk, som ligger i EØS-avtalen.

Sterk melding

LOs første nestleder, Roar Flåthen, som fulgte pressekonferansen, var særlig glad for næringsministerens svar på spørsmålet om innstillinga kunne redde Hydros bildelfabrikk på Raufoss.

– Det står ikke noe konkret om enkeltsaker i meldinga, men vi gir et klart signal blant annet til Hydro om at det skal drives videreforedling i Norge. Det betyr at enten må Hydro drive videre eller så må Hydro drive det videre sammen med andre ellers så må det finnes gode industrielle løsninger som Raufoss-samfunnet er tjent med, sa næringsministeren.

– Hvis dette hadde vært statens politikk tidligere, så hadde ikke Borealis anlegg i Grenland blitt solgt, slo Flåthen fast overfor LO-Aktuelt.

Annonse
Annonse