JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettere å varsle

Fra 1. januar 2007 kan du si fra om kritikkverdige forhold på jobben uten at arbeidsgiveren kan ”ta” deg. Du skal varsle på en forsvarlig måte. Men det er arbeidsgiver som må bevise at du har handlet uforsvarlig.

Det er arbeidsmiljøloven som nå får tillegg for å ivareta retten til å varsle om kritikkverdige forhold på jobben.

Fra nyttår slår loven fast at det er rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten. Den sier også at gjengjeldelse fra bedriftens side etter en slik varsling, er forbudt. Det er også forbudt å ”ta” en arbeidstaker som sier at retten til å varsle vil bli brukt, for eksempel ved å skaffe fram underlagsmateriale.

Loven pålegger også bedriften å lage rutiner for intern varsling kan foregå i bedriften. Dette skal være en del av det systematiske HMS-arbeidet.

Bevisbyrden til arbeidsgiver

Arbeidstaker har altså rett til å varsle om kritikkverdige forhold. Framgangsmåten skal være forsvarlig, men det er arbeidsgiver som må bevise at varslingen ikke har skjedd på en forsvarlig måte.

Hvis varsleren mener han/hun er utsatt for diskriminering eller gjengjeldelse på grunn av varslingen, og kan legge fram opplysninger som sannsynliggjør det, er det også arbeidsgiveren som må bevise at det ikke har vært noen gjengjeldelse.

Hvis ikke arbeidsgiveren klarer å framskaffe noen slike beviser, kan varsleren kreve økonomisk oppreisning for eventuelle tap i forbindelse med gjengjeldelsen.

Annonse
Annonse