JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmarkedstiltak nesten uten effekt

Det nytter ikke å pøse på med en masse arbeidsmarkedstiltak, for den totale arbeidsledigheten går ikke ned. Dette er hovedfunnet i en ny forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning (IFS).

Omfanget av arbeidsmarkedstiltak for ordinære arbeidssøkende har variert betydelig med konjunkturene. Innsatsen ble trappet kraftig opp fra slutten av 1980-tallet da ledigheten steg. Med bedre tider fra midten av 1990-tallet ble omfanget av tiltak markert redusert.

Et av de sentrale spørsmålene i rapporten fra forskerne Harald Dale-Olsen , Marianne Røed og Pål Schøne ved Institutt for samfunnsforskning er derfor om det er sammenheng mellom tiltaksinnsatsen og sysselsettingsutviklingen i arbeidsmarkedet. Har tiltak en positiv effekt, slik myndighetene håper?

For mange - dårligere effekt

Svaret fra forskerne er egnet til å skuffe mange, også fagbevegelsen som for hvert statsbudsjett har holdt et våkent øye med tiltaksmidlene. Kortversjonen av svaret er at tiltak må målrettes, og at når for mange plasseres på tiltak, avtar effekten.

– Den åpne arbeidsledigheten reduseres noe ved å plassere ledige i arbeidsmarkedstiltak - men det er jo ikke så oppsiktsvekkende, konstaterer forskerne.

En gunstig effekt av tiltakene utover denne plasseringseffekten, observerer de ikke. For den totale arbeidsledigheten påvirkes ikke. I enkelte tilfeller fant forskerne at tiltak faktisk øker den totale ledigheten.

Reduserer ledighetens lengde

Høyere tiltaksnivå har derimot en klart positiv effekt på utstrømningen fra ledighet til jobb. Resultatene tyder på at arbeidsmarkedstiltakene reduserer ledighetsperioden og at utskiftningen blant de ledige derfor går raskere. At den totale ledigheten likevel ikke går ned, kan skyldes to ting, ifølge Pål Schøne:

– Enten kan det innebære at tiltak øker de arbeidslediges jobbmuligheter, men at disse jobbene er av kort varighet. De samme personene er havnet i B-laget og vender raskt tilbake til ledighetskøen. Eller så kan det bety at andre personer går inn i ledighetskøen i stedet for dem og at tiltak skaper en fortrengningseffekt, sier Pål Schøne.

Måtehold

Analysen gir en klar oppfordring til måtehold i tiltaksbruken. Kommunene får økende koordineringsproblemer og vansker med å etablere effektive målrettede tiltaksplasser, hvis mange skal plasseres i arbeidsmarkedstiltak.

Annonse

Flere saker

Annonse