JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IA-avtale virker i Adressa

IA-avtalen får mye av æren for at Adresseavisen i Trondheim har klart å redusere sykefraværet fra 7,6 prosent til fem prosent over en periode på fire år.

Mediebedriftene har generelt hatt lavere sykefravær enn gjennomsnittet, og mange har lagt IA til side på grunn av nedbemanninger eller omstillinger. Men Adresseavisen har hatt IA-avtale siden januar 2003, og erfaringene er svært positive.

– Interessen for tiltakene for å redusere fraværet har økt både blant fagorganisasjonene og mellomlederne. Dette oppfattes positivt, og resultatet viser at tiltakene fungerer, sier organisasjonsdirektør Gunnar Norum til Dagens Medier.

– Gjensidigheten i IA-avtalen gjør det enklere å ha en god dialog med fraværende medarbeidere, for det legitimerer kontakten som noe annet enn en kontrollfunksjon. Fokus ligger på tilpasninger og tilbakevending til arbeid.

Vanskelig å oppfylle

Reduksjon av sykefraværet er en av tre målsetninger med IA-avtalen. I tillegg skal en jobbe for å ansette flere personer med redusert funksjonsevne samt å øke den reelle pensjonsalderen.

For Adresseavisen har de siste målene vært vanskeligere å få til.

Det har vært få nyansettelser, og de fleste nye har vært medarbeidere med spesiell kompetanse. Avisa har heller ikke gått bevisst inn for å søke etter medarbeidere med redusert funksjonsevne. På samme måte er det med målet om å øke den reelle pensjoneringsalderen.

– I denne perioden har vi gjennomført en reduksjon av antallet ansatte. Alder har vært en av flere faktorer som har veid tungt ved en slik reduksjon, forklarer Norum.

Annonse
Annonse