JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen flom av rumenere

Det er foreløpig ingen nye muligheter for å få arbeid i Norge for de nye EU-borgerne i Romania og Bulgaria. Det skyldes at landene fortsatt ikke har noen EØS-avtale.

Både Arbeids- og inkluderingsdepartementet og UDI presiserer nå at det ikke er noen endringer i reglene for arbeidsinnvandring fra de nye EU-landene Bulgaria og Romania. De har samme restriksjoner på å få arbeid i Norge som før EU-utvidelsen.

Dette skyldes at de to nyeste EU-landene ennå ikke er med i EØS.

Kompliserte forhandlinger

I Utenriksdepartementet får Magasinett opplyst at målet var å få en EØS-avtale med de to landene innen nyttår. Men forhandlingene har vært kompliserte, og det har særlig vært pengespørsmålet, hvor mye EØS-landene skal betale til de to nye statene, som har vært vanskelig.

I januar kommer samtalene i gang igjen, og departementet regner med at avtalen skal være på plass noen få måneder inn i 2007.

Overgangsordning til våren?

Stortinget har allerede vedtatt at det skal innføres overgangsordninger for arbeidstakere fra Romania og Bulgaria, på linje med dem som ble innført etter den forrige EU-utvidelsen. De skal gjelde i to år, med mulighet for utvidelse.

Disse overgangsordningene kan ikke tre i kraft før EØS-avtalen ligger på bordet, vedtatt i EU og i EØS-landene. Rumenere og bulgarere må altså søke arbeid i Norge på samme måte som før, på linje med russere, ukrainere og andre nasjonaliteter utenfor EU.

Det blir heller ikke mulig for bedrifter fra de nye landene å etablere seg i Norge etter EØS-avtalens regler før avtalen er ferdigforhandlet.

Annonse

Flere saker

Annonse