JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange presset til AFP

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen mener at en tredel av dagens rundt 40.000 AFP-pensjonister har følt seg presset til å gå ved fylte 62 år, særlig i situasjoner hvor bedriftene nedbemanner. – Det er blitt slik at organisering av bedriftenes personalutvikling nærmest forutsetter at ansatte går av med 62, sa han i et foredrag i Hønefoss Næringshage.

Tema for foredraget var "Kunnskap - en utfordring for bedriftens fremtid" hvor han blant annet kom inn på temaene arbeidsledighet, uførepensjon og behov for videreutdanning av arbeidstakere. Og altså avtalefestet pensjon (AFP).

Ifølge ringblad.no fortalte Hågensen at han har møtt tillitsvalgte som har vært stolte av at de i nedtrappingssammenheng har inngått avtaler om at arbeidstakere som når 62 år skal gå av med avtalefestet pensjon (AFP).

– Den enkeltes rett

– Jeg har bedt de tillitsvalgte rive disse avtalene i stykker. Ingen har rett til å forhandle fram en slik avtale. Det er den enkelte som skal bestemme om de skal gå av med AFP eller ikke. Ikke tillitsvalgte, ledere, eller andre, understreket Hågensen ifølge nettugaven til Ringerikes Blad.

Hågensen mener at både ledelse, tillitsvalgte og kolleger i mange tilfeller håndterer kolleger som på grunn av manglende utdanning ikke takler ny teknologi med holdninger som "greier du ikke det, så har du ikke noe her å gjøre".

– Må kjempe for dagens AFP!

Hågensen understreket at han mener AFP-ordningen er et gode i arbeidslivet.

– De som prøver å røre ordningen, skal pinadø ikke få det til. Men det skal være en rett til å gå av ved 62 år, ikke en plikt. Det skal også være rett til å fortsette i jobben, hvis man selv vil, poengterte han før han oppfordret arbeidstakerne å stå på for å beholde dagens AFP-ordning.

Annonse

Flere saker

Annonse