JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Større innvandrerskepsis

Sammenliknet med 2005 mente færre i fjor at innvandrere og nordmenn bør ha de samme mulighetene på arbeidsmarkedet, samtidig som flere vil stramme inn flyktningpolitikken, melder Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) på nettet.

På fire av ti spørsmål er holdningen til innvandrere og innvandring blitt noe mindre velvillig i 2006 enn i 2005, viser en undersøkelse fra Statisk sentralbyrå. Men sammenliknet med målingen i 2004 er det liten eller ingen vesentlig endring.

Ikke like muligheter til arbeid

Andelen som sa seg ”helt enige” i at innvandrere i Norge bør ha de samme mulighetene til arbeid som nordmenn, gikk ned fra 69 prosent i 2005 til 62 prosent i 2006. Samtidig økte andelen som var ”nokså enige” i at innvandrere bør likestilles på arbeidsmarkedet fra 21 til 24 prosent. Andelen ”helt eller nokså uenige” økte fra 7 til 10 prosent.

Ønske om restriktiv linje i flyktningpolitikken

Noen flere ønsket en innstramming av flyktningpolitikken. Andelen som mente det burde bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å få opphold i landet, økte fra 39 prosent i 2005 til 45 prosent i 2006.

7 prosent mener nå at det bør bli lettere for flyktninger og asylsøkere å få opphold, en nedgang på 2 prosentpoeng fra 2005, mens 46 prosent ønsker at adgangen til å få opphold bør være slik den er i dag. I 2005 var denne andelen 49 prosent.

Det kulturelle livet og hjemmehjelp

Undersøkelsen i 2006 viser også at det er noen færre enn i 2005 som synes at innvandrere flest beriker det kulturelle livet i Norge.

Det fjerde området hvor det er påvist en mer skeptisk holdning, gjelder innvandrere som hjemmehjelp. Endringene er imidlertid beskjedne, henholdsvis 3 prosentpoeng for det kulturelle livet og 2 prosentpoeng for hjemmehjelp.

Alt i alt er 68 prosent av befolkningen enige i at innvandrere beriker det kulturelle livet i Norge, mens 20 prosent er uenige. Det er også vel ni av ti som ikke synes å bry seg om en hjemmehjelp er innvandrer eller ikke.

For ytterligere dokumentasjon og mer omfattende analyser, se Notat 2006/77 (link).

Annonse
Annonse