JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen for rein industri?

– Når deres industritradisjoner og våre miljøtradisjoner møtes i konstruktive samtaler, da kan politikk skapes, sa SV-leder Kristin Halvorsen på Fellesforbundets representantskapsmøte i dag. Bare rundt pensjonsforliket kom krass uenighet på bordet.

Det var mye gjensidig ros da de tre partilederne Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga møtte Fellesforbundets representantskap i dag. Fellesforbundets folk mente ikke at alle krav er innfridd, men at mye bra er gjort.

Miljøpolitikken

Kristin Halvorsen la vekt på den store enigheten mellom SV og Fellesforbundet, for eksempel rundt arbeidsmiljø og kampen mot sosial dumping. Men hun lot ikke miljøspørsmålet, som har ført til krasse sammenstøt mellom SV’ere og industrifolk i Fellesforbundet, ligge.

– Når det gjelder miljø, mener jeg at investeringer i forkant er mye billigere enn katastrofer i etterkant, sa hun og minnet om ødeleggelsene i New Orleans som har ført til erstatningskrav på høyde med et norsk statsbudsjett.

– Vi har tjent mye penger på å slippe ut CO2. Men når vi nå investerer i å få CO2-rensing på Mongstad, kan vi komme helt i forkant av en nødvendig utvikling. Blir dette kommersielt interessant, kan det bli noe vi kan eksportere til mange.

Slik mente hun konstruktive samtaler mellom miljøfolk i SV og industrifolk i Fellesforbundet kan gi både nye politikk og nye arbeidsplasser.

Sosialpolitisk bombe?

– LO-kongressen vedtok at forutsetning for å akseptere heving av normal pensjonsalder i Folketrygden, er at AFP-pensjonister ikke skal rammes, sa Stein Aamdal.

– Men modellen for tidligpensjon til alle i Stortingsmelding 5, er en torpedo mot AFP og dagens uføretrygd. Modellen straffer alle som ikke har helse eller jobb til de fyller 67 år. Og den overfører deler av den beslaglagte pensjonen til det vellykka mindretall som står i jobb til de er rundt 70. Den er en sosialpolitisk bombe. At dere tør!

– Her er vi totalt uenige i virkelighetsbeskrivelsen, svarte Jens Stoltenberg.– Noe av det mest sosiale vi gjør, er å innføre tidligpensjon i Folketrygden. Den blir ikke så god som AFP – men folk får AFP i tillegg! Og den kan kombineres med å jobbe. Det skal lønna seg å jobbe. Det skal være mer lønnsomt enn å være pensjonist. Men AFP’en skal vi forsvare.

Å snakke sammen

Representantene var flinke til å få fram lokale krav som krever nasjonal oppmerksomhet, fra å bevare Det norske Myntverket på Kongsberg til å bidra mer til omstilling på industriplasser som Meråker.

Fra innlandet kom særlig spørsmål om å satse mer på skog som fornybar energikilde, altså bioenergi. Og fra mange kom det påminnelser om alt det som ennå mangler for å hindre sosial dumping.

– Jeg vil også peke på eierskapsmeldingen, som er svært god, sa Atle Tranøy, konserntillitsvalgt i Aker ASA, på slutten av debatten.

– Jeg håper at regjeringa gjennom sitt eierskap vil bidra til at storfusjonen mellom Hydro og Statoil ikke fører til svekkelse av den norskbaserte leverandørindustrien.

– Dette sier meg i alle fall at det er nødvendig å prate sammen, sa Åslaug Haga til slutt.– Og denne regjeringa har som mål at det skal vi fortsette med. I mange år.

Annonse

Flere saker

Annonse