JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Statsministeren bruker hersketeknikk

Statsminister Jens Stoltenberg vakte stor oppsikt da han på Kartellkonferansen på Gol tidligere i høst sa at han ikke helt visste hva New Public Management er. Fafo-forsker Bent Sofus Tranøy og stortingsrepresentant Rolf Reikvam karakteriserer statsministerens uttalelse som hersketeknikk.

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg vet ikke helt hva New Public Management er, men hvis dere er mot det, så er jeg kanskje det også, sa statsminister Jens Stoltenberg fra talerstolen på Gol.

En av dem som var tilstede og som reagerte på uttalelsen er Fafo-forsker Bent Sofus Tranøy som blant annet har sittet i SVs arbeidsgruppe som har lagt fram en rapport om New Public Management denne måneden.

– Dette er hersketeknikk fra en Arbeiderparti-statsministeren. Han later som at en praksis og et fenomen ikke finnes, så man kan fortsette med det, sier han til Aktuell.

Tranøy tror nok Jens Stoltenberg vet hva dette handler om men bruker andre ord på fenomenet. Tranøy er overrasket over at Arbeiderpartiet ikke stiller seg kritisk til NPM. Fafo-forskeren har vært med i arbeidsgruppa til Reikvam, som har lagt fram rapporten ”Utveier”.

Bjellene ringer nok

Reikvam har vært leder av arbeidsgruppen bak rapporten. Stortingsrepresentanten reagerte også da han hørte at Ap-statsminister Jens Stoltenberg sa at han ikke visste hva NPM er.

– Jeg tror nok en økonom som Jens Stoltenberg har et forhold til NPM og at det ringer noen bjeller for han, sier han men tror kanskje ikke Stoltenberg forbinder dette med en ideologi slik høyresiden gjør, men mer som et praktisk redskap for å oppnå effektivitet. Stoltenberg vil være en praktisk handlende politiker og tenker ikke så mye på begrepet, sier han.

Bruk av markedsprinsipper

Aktuell har forsøkt å få statsminister Jens Stoltenberg til å kommentere beskyldningen om hersketeknikk. Statsministerens politiske rådgiver, Mina Gerhardsen, kommenterer ikke direkte beskyldningen. Hun sier til Aktuell at det som er det sentrale poenget i denne diskusjonen er bruken av markedets prinsipper i politikken, ikke hvilke ord man bruker til å omtale det.

– Jens Stoltenberg har gang på gang uttalt at markedet kan være en god tjener, men en elendig herre. Dette illustreres for eksempel i klimapolitikken, der regjeringen har valgt å bruke markedsmekanismer for å få industrien til å kutte i sine utslipp, sier Gerhardsen.

Stoltenbergs rådgiver understreker også at det er en rekke områder der markedslogikken ikke fungerer, som i eldreomsorgsektoren, der innsatsfaktoren er varme og omsorg.

– Stoltenberg har derfor vært en markert motstander av stoppeklokkeregimet enkelte kommuner har innført i eldreomsorgen. Denne debatten blir bedre om man diskuterer hvor markedets logikk kan virke og hvor andre prinsipper skal rå, enn en debatt om et begrep som tolkes i mange retninger, sier Gerhardsen.

Annonse
Annonse