JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Null tillit til bedriftslege

Ved Peterson Emballasje i Sarpsborg er de ansatte i opprør fordi ledelsen vil sette inn en bekjent av eierne som ny bedriftslege. Forgjengeren ble sagt opp – uten saklig grunn, sier samtlige fagforeninger.

Både Arbeidsmiljøutvalget (AMU) ved bedriften og samtlige klubber – det vil si Fellesforbundet, HK og FLT, går mot bedriftens planer.

Usaklig oppsigelse

– Først fikk vi høre at den tidligere bedriftslegen var sagt opp på grunn av innsparingsbehov. Så viser det seg at dette ikke stemmer. Bedriften ønsker å sette inn en annen lege, sier Fellesforbundets klubbleder, Trude Tinnlund Johansen.

– Denne legen skal, etter det vi får høre, gi nye tilbud. For eksempel konsultasjoner hvis det er fare for sykemelding, eller når ansatte har vært sykmeldt over lengre tid. Men det kunne den tidligere legen også gjort. Dette handler om en usaklig oppsigelse, og om overkjøring både av AMU og de ansatte.

Eiernes mann

Det er godt kjent at legen som skal ansettes, er en bekjent av de nye eierne i Peterson Emballasje. Dette, samt hele prosessen i forkant, vekker raseri på bedriften. Den aktuelle legen er derfor blitt oppfordret til ikke å søke stillingen. Dette har han ikke etterkommet.

– Vi har et ganske høyt sykefravær, rundt 9 prosent, sier Tinnlund Johansen.

– Det kommer i all hovedsak av belastningsskader. Det kan ikke være bra for fraværet at bedriften overkjører de ansatte på denne måten, og legen har null tillit.

Enstemmig AMU

Arbeidsmiljøutvalget har tatt samme standpunkt som fagforeningene ved bedriften. Et enstemmig vedtak slår fast at bedriftshelsetjenesten nå skal betjenes av bedriftssykepleier alene, og at bedriftshelsetjenesten skal samarbeide med NAV, IA-kontakten og HMS-organisasjonen. Arbeidsmedisinske vurderinger eller konsultasjoner som er nødvendige, skal kjøpes inn fra leger eller institusjoner med kompetanse på området, heter det.

Til tross for AMUs vedtak vil bedriften ansette den omstridte legen.

Gå til fastlegen!

– Vi har sagt klart i fra at vi ikke aksepterer prosessen som er gjennomført, og at vi heller ikke aksepterer eiernes lege, sier alle klubblederne i et opprop til de ansatte.

– Vi vil motsette oss at de ansattes journaler skal utleveres for å brukes med andre hensikter enn forebyggende bedriftshelsetjeneste.

Der ansatte blir deretter oppfordret til å følge AMUs vedtak og forholde seg til bedriftssykepleier og til sin egen fastlege.

Frykter samme skjebne

– Vi har full forståelse for reaksjonen i Sarpsborg, og frykter at det samme kan skje i Moss, der vår bedriftslege snart skal gå av med pensjon, sier klubbleder Willy Josefsen ved Peterson Linerboard AS i Moss.

– Det er viktig at bedriftsleger har tillit både fra arbeidsgivere og arbeidstakere, og jeg setter store spørsmålstegn ved at en lege som så tydelig er ønsket av eierne blir ansatt på denne måten.

Må rettes mot ledelsen

– Dette er ikke en sak for legeforeningens etiske råd, sier rådets leder, overlege Trond Markestad. Uten å kjenne saken vil han mene at de ansattes kritikk må rettes mot ledelsen i bedriften, ikke mot den nye legen.

– Eneste grunn for legeforeningens etiske råd til å se på saken, var om den oppsagte bedriftslegen selv hadde klaget til rådet på grunn av ukollegial opptreden fra den nye legens side, sier Markestad.

– Hvordan håndterer dere saken videre, etter AMUs enstemmige vedtak?– Det har jeg ingen kommentarer til. Dette får vi håndtere som en rent bedriftsintern sak, sier personaldirektør Atle Eriksen ved Peterson Emballasje i Sarpsborg.

Annonse

Flere saker

Annonse