JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha norsk CO2-rensing

Kjell Bjørndalen advarer mot å kjøpe utenlandske anlegg for å framskynde rensing av CO2 på Kårstø. Det vil bli løsninger for flere gasskraftverk hvis regjeringa satser på norsk teknologi på Kårstø, det vil si Aker Kværners pilotprosjekt.

Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen la dette fram på regjeringas samråd om CO2-håndtering på fredag. Møtet kom i stand blant annet fordi rensingen av CO2 fra gasskraftverket på Kårstø ikke kan gjennomføres innen 2009, som den rødgrønne regjeringa har lovet.

Legger norsk utvikling død

– Dersom vi nå ensidig og isolert ser etter løsninger som gir den raskest mulige fullrensing på Kårstø, vil det ende med at vi kjøper eksisterende og lite utprøvde løsninger fra store japanske eller amerikanske selskaper. Disse selskapene vil kunne få leveranser til Kårstø på 3-7 milliarder kroner, uten at det skjer norsk teknologiutvikling. Statlige midler vil da bli brukt på en måte som legger norsk teknologiutvikling for CO2-rensing ”død”. En slik anvendelse av statlige midler er uakseptabel, sa Bjørndalen i innlegget sitt.

Bare 10 prosent

Også Aker Kværners pilotprosjekt for rensing av CO2 ble presentert i samrådet. Det kan være i drift på Kårstø i fjerde kvartal 2009, men kan da rense bare 10 prosent av CO2-utslippene.

Det er i denne situasjonen Bjørndalen frykter hodeløse vedtak. Han mener Norge bør velge en strategi for utviklingen av renseprosjektet på Kårstø som kan settes inn i en bredere og større miljø- og næringspolitisk plan, og han ga full støtte til Aker Kværners prosjekt.

Tidligere rensing på Mongstad

– Gasskraftverket på Kårstø skal stå ferdig i løpet av 2007. Norsk leverandørindustri har klart et prosjekt for et pilotanlegg for CO2-fangst, som kan være i drift på Kårstø i fjerde kvartal 2009 og rense 10% av utslippene. Et slikt pilotanlegg kan gi full CO2-rensing på Mongstad ca ett år før planlagt. Miljøpolitisk er dette viktigere enn et fullskala renseanlegg på Kårstø fra 2011/2012. Ikke minst i forhold til usikkerheten om anleggets daglige driftstid, framholdt Bjørndalen.

Han forslo at anlegget finansieres ved en omprioritering av de cirka. 800 mill. kr. som allerede er bevilget til CO2 fangstanlegg på Kårstø, og at det blir et nasjonalt testanlegg som i framtida kan brukes til å teste ulike og konkurrerende teknologier.

Annonse
Annonse