JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– 2009 blir et år for solidaritet

Valget og finanskrisa vil sterkt prege året som kommer. Det er godt nytt for de rødgrønne. – 2009 blir et år for solidaritet, sier finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen.

Det virker som om finansministeren i førjulsstria ikke ser så mørkt på året som kommer, selv om finanskrisen som rullet innover landegrensene denne høsten truer så å si alle sektorer innen næringslivet. Det har fått Statistisk sentralbyrå (SSB) til å advare mot en arbeidsledighet opp mot 120.000 om et drøyt år.

– De aller fleste vil ikke merke noe til krisa direkte og personlig neste år. De fleste vil ha reallønnsvekst og få lavere rente på lånene sine. Men det er noen som blir rammet, og det er de som blir arbeidsløse. Derfor kommer 2009 til å bli et usikkert år som roper på solidaritet mellom folk, sier finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen til NTB.

Den Store Krisa

Den Store Krisa får fagbevegelsen til å snuse på muligheten for skattelettelser, polakkene til å reise hjem, bankene til å slutte å fungere som banker og en ellers samkjørt opposisjon til å sprike i alle retninger. Opposisjonslederne på Stortinget er imidlertid enige om én ting; regjeringen gjør for lite for sent. Paradoksalt nok er det et annet tegn i tiden som mange vil mene henger uløselig sammen med finanskrisa; de rødgrønne regjerer igjen på meningsmålingene.

Sosialistisk Venstreparti nærmer seg et nivå likt valgresultatet i 2005, Senterpartiet ligger stabilt på rundt 6 prosent, mens Arbeiderpartiet er Norges desidert største parti, godt over 30-streken, og viser enkelte likhetstegn med den politiske klippen partiet tradisjonelt har vært i norsk politikk. Det kan synes som om velgerne søker en trygg havn når det store og tilsynelatende uregjerlige dyret som kalles markedet ligger nede med brukket rygg.

Venstresidas sikkerhetsnett

Finansminister Halvorsen har vanskelig for å medgi at de økonomiske krisetilstandene faktisk har styrket det rødgrønne alternativet foran valget neste år. Men gir likevel den norske velferdsmodellen, staten som en stor aktør på børsen og ikke minst et sterkt regulert finans- og banksystem æren for at Norge etter hennes mening slipper lettere unna finanskrisen enn de aller fleste andre land.

– Markedsfundamentalismen har spilt fallitt foran øynene på alle, så det er helt opplagt at solidaritet og mer grunnleggende verdier er blitt mye viktigere enn dette risiko- og shoppingsamfunnet. Og de verdiene er det vi står for, sier Halvorsen.

– Det er venstresidas sikkerhetsnett som nå kommer til nytte for fullt, sier hun.

Mulige skattelettelser

Regjeringen skal være på pletten lover Halvorsen, men oppfordrer folket til å bidra med sitt - ikke ved å kaste seg på forbrukskarusellen, men ved å ikke knyte igjen pengesekken og ved å opprettholde et normalt forbruksmønster.

– Dessuten kan folk benytte muligheten nå til å oppgradere boligene sine med mer miljøvennlig energi. Det vil bidra til å dempe veksten i arbeidsledigheten og være viktig i et klimaperspektiv, sier hun.

Hun utelukker ikke at det kan bli aktuelt med skattelettelser, normalt sett et fyord i rødgrønne kretser, når hun 26. januar legger fram regjeringens siste tiltakspakke. Ifølge VG blir det vurdert kutt i arbeidsgiveravgift, moms og vanlig inntektsskatt. Formuesskatten, arveavgiften og miljøavgifter blir ikke rørt.

– Vi har sagt at vi skal holde oss på et samlet skattenivå tilsvarende det vi hadde i 2004. Men vi er i usikre tider, og da kan vi ikke utelukke noen virkemidler, sier Halvorsen.

Går for seier

Mandag 14. september går regjeringen opp til eksamen. Da gir velgerne Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete (Sp) sensuren etter fire år på regjeringstaburettene. De tre partilederne står fast på sitt rødgrønne prosjekt.

– Ja, og vi går for seier igjen!

Kristin Halvorsen hevder hun verken har arr eller varige mén etter flere tøffe slag i regjering, slag som har endt med nederlag for SV. Nå hever partiet igjen klimafanen, med krav om gjennomslag i regjeringsforhandlingene for omstridte saker som varig vern mot oljevirksomhet i Vesterålen og Lofoten, samt full stans i tildelingen av nye leteområder i kommende periode.

Det ligger an til flere harde kamper. Kristin Halvorsen ser på en eventuell ny regjeringsperiode med selvsikkerhet.

– Vi har klart å stanse oljevirksomheten i Vesterålen og Lofoten så langt. Det skal vi klare etter valget også, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse