JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsagte polakker til sak

To polske arbeidere som fikk sparken av Skanpol Industries da de var på oppdrag ved Aker Yards Florø, får nå hjelp av Fellesforbundet til å gå til sak mot sin tidligere arbeidsgiver, skriver Firdaposten.

– De krever jobben tilbake, sier Oddbjørn Aalen, distriktssekretær i Sogn og Fjordane.

Ved Aker Yards Florø jobber blant annet det polske firmaet Skanpol Industries. Det er opprettet på initiativ av verftet for å dekke behov for arbeidskraft i Florø og Førde, skrev Magasinet for fagorganiserte i sin desember-utgave. Gustav Johan Nydal, tidligere daglig leder av Aker Yards Florø, er styreleder i Skanpol Industries.

Skanpol avviste kravene

De polske ansatte jobber tolvtimersskift fra 7-19 eller 19-7. Lønna er rundt 67 kroner brutto i timen. Polakkene mente de ikke fikk nok betalt for nattarbeid, og de var misfornøyd med lønna og kosten. Dette tok de opp med Skanpol i midten av oktober. Kravene ble avvist, fortalte Kjell Skjærvø, rådgiver i Fellesforbundet.

Fikk oppsigelse i posten

Da valgte polakkene å jobbe åtte timers dag i tre dager og tre netter, en arbeidstid som samsvarer med norsk lov. For dette ble 10 arbeidere sagt opp med umiddelbar virkning – mens de var hjemme i Polen på avspasering. De fleste andre har fått advarsel, skrev Magasinet for fagorganiserte videre.

– ”Aksjonen” besto altså i at de i tre dager og tre netter jobbet lovlig arbeidstid. For dette fikk de advarsel. Men ikke nok med det. Ti av arbeiderne, som ikke hadde gjort noe annet enn de andre, ble plukket ut og gitt avskjed på dagen. Dette med å plukke ut ti mann for å statuere eksempel, det er noe vi kjenner fra krigens dager, sa Kjell Skjærvø til Magasinet for fagorganiserte.

Trues til taushet

– Vi har nå fått firma som nekter folk alminnelige demokratiske rettigheter som organisasjonsfrihet og ytringsfrihet. Vi treffer polske arbeidere som sier at de ikke kan snakke med oss fordi de har kone og unger hjemme i Polen. Ansatte trues til taushet og skremmes fra å kontakte fagforeningene. Riset bak speilet er oppsigelse.

Vilkårlig valgt ut?

Fellesforbundet, der de fleste av Skanpols arbeidere nå er medlemmer, godtar verken advarslene eller oppsigelsene, og har krevd at dette blir trukket tilbake. Forbundet mener også at de ti oppsagte er blitt vilkårlig valgt ut for å statuere et eksempel.

To av dem går altså nå til sak fordi de mener seg usaklig sagt opp. Og de har en god sak, er distriktssekretær Oddbjørn Aalen overbevist om.

Annonse
Annonse