JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Krigens logikk rår

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter at krigens logikk rår i forholdet mellom Israel og Hamas.

Han ser ingen umiddelbar slutt på krigshandlingene, men gjentar innstendig oppfordringen til partene om å innstille kampene.

Støre sier det som nå utspiller seg, er dypt tragisk for et prøvet folk på Gazastripen og for dem som bor i det sørlige Israel.

– Oppfatningen om at dette er det store oppgjøret, én gang for alle, er forenklet og farlig. Det eneste resultatet blir mer fortvilelse og lidelse, samt en ytterligere radikalisering blant befolkningen i Gaza, sier Støre til NTB.

Norge støtter fullt og helt opp om de bestrebelsene som gjøres fra FN og EU for å få i stand en ny våpenhvile og åpning av grensepostene for humanitære hjelpesendinger.

Alarmerende

Norges Røde Kors og andre norske hjelpeorganisasjoner sier at helsesituasjonen er alarmerende i de krigsrammede områdene. De gjør hva de kan i Gaza, men problemer ved grensepostene hindrer mye av forsyningene i å slippe fram.

Tirsdag var de to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert på vei inn mot Gaza. Gjennom organisasjonen Norwac har de mye medisinsk utstyr klart til å bli fraktet inn via grensepasseringen mot Egypt. Gilbert forteller at inntrykkene er overveldende og at situasjonen kan sammenlignes med massakrene i Libanon i 1982.

– Før blokaden kom det hver dag mer enn 500 lastebiler til Gaza med forsyninger. Nå kommer det knapt seks daglig. Det sier seg selv at det ikke er nok til en befolkning på halvannen million mennesker, sier mediesjef Jon Martin Larsen i Norges Røde Kors.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) fikk tirsdag inn seks lastebiler med medisinsk utstyr fra et lager i Jerusalem. Bilene inneholdt blant annet blodtrykksmaskiner, hjertemonitorer, plastlaken, matpakker og hygienepakker.

Rask handling

Samtidig ble et fly i Genève lastet opp med utstyr for å hjelpe 500 sårede. President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors sier at pengene fra UD umiddelbart vil bli omsatt i livsnødvendige medisiner og annet utstyr.

Regjeringen gir 30 millioner kroner i umiddelbar humanitær nødhjelp. Flere pakker kan følge, dersom forholdene skulle åpne for det.

– Situasjonen er prekær, mener Støre, som avbrøt juleferien og møtte pressen på Lillehammer tirsdag.

Han vil ikke gradere skylden som hver av partene har for det som nå skjer.

– Vi legger vekt på Israels rett til selvforsvar, men vi fordømmer den overdrevne maktbruken overfor Gaza. Samtidig fordømmer vi rakettbeskytningen som Hamas utsetter det sørlige Israel for, sier Støre.

Han etterlyser at noen på hver side snart må tenke klart, og at krigsspiralen må bli brutt.

Uskyldige

Støre påpeker at svært mange uskyldige sivile lider under voldshandlingene på Gazastripen, derfor er det avgjørende at humanitær assistanse kommer helt fram til dem som er hardt rammet.

– Vi forutsetter at Israel gir den nødvendige tillatelse til transport av humanitær hjelp. Det er et prekært behov for medisinsk og kirurgisk utstyr til sykehusene på Gazastripen. Vi slutter oss til den brede internasjonal appellen til Israel om å bidra til at humanitære hjelpesendinger når helt fram, sier Støre.

Pengene fra regjeringen vil i første omgang bli kanalisert gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs nødhjelpsorganisasjon for de palestinske flyktningene (UNRWA), Det internasjonale Røde Kors (ICRC) og Norwac.

– Vi kanaliserer pengene gjennom de største og mest erfarne aktørene, sier Støre.

Annonse
Annonse