JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lokke utvandrere hjem

Den rumenske handelsministeren Iuliu Winkler ber flere norske bedrifter følge i Aker Yards (bildet) fotspor og investere i Romania. Han håper det kan være med på å lokke noen av de opp mot to millionene utflyttede rumenerne hjem.

Ministeren trakk fram Aker Yards som et suksessrikt eksempel på at utenlandsk kapital kan være med å bygge opp Romanias næringsliv da han besøkte Norge denne uka.

Noen masseutvandring av rumenske arbeidere i kjølvannet av Romanias EU-medlemskap – slik mange europeiske land har fryktet – tror ikke ministeren på.

– Vil dere ønske dem velkommen da, var hans retoriske svar da han fikk et direkte spørsmål om dette under et seminar arrangert av Fafo Østforum.

– Før nyttår leste vi i media om at land som England fryktet en invasjon av rumenere og bulgarere. Nå, den 29. januar har jeg ikke hørt om noen slike tilfeller. Og – hva sa vi? De som har ønsket å flytte fra Romania har allerede gjort det, utdypet Winkler.

Millioner utenlands

Masseutvandringen fra Romania skjedde for fem-seks år siden. I dag anslås det at minst 1, 6 millioner, ja – kanskje nærmere 2 millioner – jobber i andre europeiske land. Bulgaria regner med at de har rundt en million utenlandsarbeidere.

De fleste rumenerne har flyttet til Spania, Hellas og Italia.

– Det er mulig at noen flere vil flytte utenlands, spesielt i sektorer som har et stort behov for arbeidskraft og betaler godt. Men hvis du spør meg om det er fare for invasjons av rumener, er svaret nei! De har allerede flyttet.

Mange har blitt godt etablert i sine nye hjemland, Winkler fortalte at i Spania har allerede en kommune fått sin første rumenske borgermester og flere steder var det rumenere som fikk nyttårsbarnet i år.

Mangler arbeidskraft

Selv om han sikkert er glad på deres vegne, er han ikke det for landet. For Romania mangler arbeidskraft, spesielt innenfor bygg- og anlegg men også i en rekke spesialistyrker. For bygg- og anleggsbransjen som har hatt en boom de siste årene er det prekært.

– Arbeidsutvandringen er et stort tap for landet, men samtidig en styrke idet at de bestemmer seg for å komme hjem. De må bare høre på hjertet sitt&

Winkler har tenkt å lokke med mer enn følelser, for han er ikke i tvil om at det må skje noe med lønnsnivået og levestandarden de kommende årene.

På EU-nivå om fire-fem år

– Om fire-fem år håper vi at lønningene er oppe på gjennomsnittsnivået i EU og at det vil føre til at rumenere kommer hjem igjen og finner seg arbeid, sa Winkler.

Fagbevegelsen i Romania regner med en gjennomsnittlønn på rundt 1000 kroner måneden, men den varierer mye fra bransje til bransje.

Winkler understreket behovet for utdanning og etterutdanning, spesielt innenfor IT-bransjen. Det pågår også et reformarbeid for å styrke utdanningen i Romania.

Vil ha sterkere arbeidsgivere

En representant fra NHO var nysgjerrig på styrkeforholdet mellom fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonen, og om den sosiale dialogen fungerte. Handelsministeren ga uttrykk for et ønske om en sterkere arbeidsgiverside.

Fagbevegelsen har historisk sett hatt stor oppslutning, og gjennom det vært sterke. I dag sliter en svekket og fragmentert fagbevegelse med å rekruttere medlemmer og med å samles om en felles politikk, men det nevnte ikke Winkler. Derimot sa han:

– Vårt private næringsliv er ungt, også våre arbeidsgivere. De har ikke sett nødvendigheten av å organisere seg tidligere. Det vil endre seg. Jo større og flere private arbeidsgivere vi får, dess mer makt vil arbeidsgiverne få, mente Winkler.

Han viste til at landet for fire år siden fikk en arbeidslov som etter hans mening er i favør arbeidstakerne.

– I den sosiale dialogen er nøkkelen et bedre balanseforhold mellom partene i arbeidslivet, mente Winkler, som understreket at regjeringen tok den sosiale dialogen seriøst.

Tre av fire bedrifter private

Fra å være totalt kontrollert av staten har det private næringsliv gjort sitt inntok i Romania de siste årene. Winkler fortalte at 73 prosent av all virksomhet nå er på private hender, og mange er utenlandske. Romania er blitt et ettertraktet land å investere i, noe handelsministeren ønsker velkommen.

– Statens tilstedeværelse i økonomien blir mindre og mindre. Regjeringen vil at den skal bli minst mulig, sa Winkler.

De legger til rette for det blant annet gjennom lave skatter. Winkler forventer at den økonomiske veksten vil ligge rundt 6 prosent de fem-seks neste årene. I fjor var den 7, 8 prosent.

– Vi tror på økte utenlandske investeringer, for eksempel fra Norge, sa handelsministeren, som tegnet dette bildet av Romania som investeringsmål:

– Romania er et land som spiller etter reglene. Det er stabilt og velorganisert, og kampen mot korrupsjon er en suksess.

Det er ikke alle enige med ham i. Som første EU-land vil Romania, sammen med Bulgaria, bli fulgt med argusøyne og kontrollert i deres kamp mot nettopp korrupsjon.

Aker-suksess

Tyskland og Italia ligger på topp når det gjelder utenlandske investeringer i Romania. Norge kommer så langt ned som på 33. plass med sine 195 selskaper. Winkler trakk fram Aker Yards som med flere skipsverft har vært en suksess i Romania.

Romania og Bulgaria ble EU-medlemmer fra 1. januar i år.

Det forhandles nå om å gjøre dem til en del av EØS-området også.

Landene er de fattigste i EU, og mange har fryktet massiv arbeidsutvandring i kjølvannet av EU-medlemskapet.

En rekke land, deriblant Norge, har innført overgangsregler for å begrense arbeidsinnvandringen fra Romania og Bulgaria.

195 norske selskaper har investert i Romania.

Annonse
Annonse

Romania og Bulgaria ble EU-medlemmer fra 1. januar i år.

Det forhandles nå om å gjøre dem til en del av EØS-området også.

Landene er de fattigste i EU, og mange har fryktet massiv arbeidsutvandring i kjølvannet av EU-medlemskapet.

En rekke land, deriblant Norge, har innført overgangsregler for å begrense arbeidsinnvandringen fra Romania og Bulgaria.

195 norske selskaper har investert i Romania.