JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om UB-tillegg

I Løvenskiold-bedriftene har den store striden stått om det såkalte ubekvemstillegget (UB-tillegget) som de ansatte får for å jobbe på ubekvemme tider. Lørdagshjelperne taper stort på skifte av tariffavtale fra Fellesforbundet til Handel og Kontor.

Som HK-Nytt skrev om i forrige uke, er det en rekke ansatte i byggvarehusene som har tjent mye på å bytte forbund og avtale fra Fellesforbundet til Handel og Kontor. Men det finnes unntak, og det er ekstrabemanningen.

Ikke tillegg

En av bedriftene hvor byttet av tariffavtale slår dårlig ut for noen ansatte, er i Løvenskiold. Bedriften står blant annet bak byggvarekjeden Maxbo. Mange steder har disse butikkene åpent både til sent på kveld og på lørdager.

I Fellesforbundets avtale er normalarbeidsdagen definert, og derfor hadde de tillitsvalgte fremforhandlet UB-tillegg som var langt høyere enn det de ansatte får nå. Deltidsansatte kommer spesielt dårlig ut fordi HKs avtale i tillegg stiller krav om at de skal jobbe minst 12 timer i uka før UB-tilleggene skal slå inn. Dermed kan de risikere å ikke få noe tillegg i det hele tatt.

Vil forhandle

– Dette går spesielt ut over deltidsansatte som jobber kveld og lørdager. Også fast ansatte jobber jo ubekvemt, men de får til gjengjeld høyere satser på hverdager, sier organisasjonssekretær Jostein Antonsen ved HKs Oslokontor.Nå vil de tillitsvalgte ta opp UB-tillegget i lokale forhandlinger.

– Ledelsen sliter med å få lørdagsjobberne til å stille. De har gått dramatisk ned i lønn. Derfor er det et krav at vi får beholde det gamle UB-tillegget, sier fungerende hovedtillitsvalgt Ola Ødegård ved Løvenskiold Alna i Oslo.

Konsernklubb

I tillegg ønsker de tillitsvalgte å etablere konsernklubb i Løvenskiold. En samarbeidsavtale er allerede på trappene. Så snart den er på plass, er det klart for lokale forhandlinger. Da blir også UB-tilleggene et tema.

– Det blir fint med samarbeid på tvers. Mange av problemstillingene er de samme rundt om i butikkene, og det er en fordel at vi forhandler samlet, sier Ola Ødegård.

Verver nye

De tillitsvalgte har nå gjort en verveoffensiv, og får stadig flere medlemmer. Det har de tenkt å fortsette med.

– Løvenskiold er et veldig spennende konsern. I enkelte butikker er det store klubber og sterke tillitsvalgte. Andre butikker har ingen medlemmer i det hele tatt, mens andre igjen har medlemmer, men ingen tariffavtale. Derfor har både vi og de tillitsvalgte en jobb å gjøre. Men utgangspunktet er godt, og vi får daglig nye innmeldinger. Derfor ser dette veldig positivt ut, sier organisasjonssekretær Jostein Antonsen i HK.

Annonse

Flere saker

Annonse