JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Betinget ja til direktivet

Mens flere forbund rasler med vetovåpenet sier nå Fellesforbundet at det ”kan leve med” EUs tjenestedirektiv – på visse vilkår. 27. februar avgjør representantskapet LOs syn på det omstridte direktivet.

Fellesforbundet vil først ta endelig stilling til tjenestedirektivet på sitt forbundsstyremøte torsdag i neste uke. Men i sitt høringssvar til LO varsler ledelsen i forbundet hvilket syn den vil anbefale at forbundsstyret inntar. I brevet konkluderer Fellesforbundet at det ”kan leve med” direktivet – dersom en rekke vilkår blir oppfylt.

Klare betingelser

Blant annet krever forbundet at regjeringen må forsikre seg om at direktivet ikke vil være til hinder for at man innfører antikontraktørklausuler og solidaransvar for lønn. Det siste innebærer at oppdragsgiver får ansvaret for ubetalt lønn og feriepenger hos underentreprenører.

Fellesforbundet sier også at regjeringen ikke bør forhaste seg, men bruke den treårige tidsfristen man har for å ta direktivet inn i norsk lovverk. Tida bør blant annet brukes til å vurdere om dagens lovregler mot sosial dumping må forsterkes.

Mange kritikere

I flere andre forbund er holdningen atskillig mer kritisk:

Transportarbeiderforbundet har allerede varslet at de vil kreve at regjeringen må ta seg tid til en grundigere gjennomgang av hvilke konsekvenser EUs tjenestedirektiv vil ha for kampen mot sosial dumping før man sier et endelig ja eller nei til direktivet.

EL & IT Forbundet krever det samme. Blir ikke kravet om mer tid til grundigere utredning innfridd, har EL & IT Forbundet varslet at det vil gå inn for at Norge reserverer seg mot direktivet.

Tjenestemannslaget, det største LO-forbundet i statssektoren, har også et liknende standpunkt. Forbundet ber LO kreve en bred konsekvensanalyse og bruk av vetoretten hvis analysen viser at tjenestedirektivet vil begrense mulighetene til å bekjempe sosial dumping.

Handel og Kontor, LOs tredje største forbund, har vedtatt å stille sine medlemmer i LO-representantskapet fritt, men et stort flertall i forbundsstyret gikk i forrige uke inn for at Norge bør legge ned veto.

Postkom, som er postfolkenes fagforbund, gikk i fjor inn for at Norge bør legge ned veto mot direktivet. Dette er fortsatt forbundets offisielle standpunkt, men forbundsleder Odd Chr. Øverland sa tidligere i uka til Nationen at han mener LO nå bør konsentrere seg om å få mer tid til grundigere utredning av konsekvensene.

Fagforbundet, det suverent største forbundet i LO, skal diskutere saken på sitt forbundsstyremøte i dag.

Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet har i en intern høringsuttalelse til LO varslet at de kan akseptere tjenestedirektivet.

Musikernes Fellesorgansiasjon sier det samme. Forbundet sier det ikke tror direktivet vil ha noen betydning for arbeidsforholdene til deres medlemmer.

Lydhør statsråd

Innad i den rødgrønne koalisjonen har særlig SV tatt til orde for å bruke tid på en grundig analyse av konsekvensene av å innføre tjenestedirektivet som en del av norsk lovverk.

Næringsminister Dag Terje Andersen, som sendte saken ut på høring like før jul, antyder i Dagsavisen i dag at han kan være åpen for å bruke tid på grundigere utredninger.

– Vi har sendt denne saken ut på høring, og avventer svarene som kommer inn. Signalene i høringen vil være med på å avgjøre den videre behandlingen av tjenestedirektivet, sier Andersen til Dagsavisen.

Annonse
Annonse