JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bonus gir færre ulykker

Danmarks Radio betaler bonus til entreprenørene som bygger deres nye hovedkvarter dersom de tar sikkerheten på alvor. Resultat: 25 prosent færre arbeidsulykker og 30 prosent lavere sykefravær enn gjennomsnittet i byggebransjen.

– Vi har å gjøre med en byggherre, som tar arbeidsmiljøet på alvor, og ikke bare lager fine papirer. Man har gjort ting i praksis, og det har vist seg å virke, sier en strålende fornøyd Frank Thaulow, forhandlingssekretær og arbeidsmiljøansvarlig i Byggegruppen til fagforbundet 3F til forbundets fagblad.

Foregangsprosjekt

Også i Dansk Byggeri er man begeistret for DRs fokus på sikkerheten.

– All erfaring viser, at når byggherren setter arbeidsmiljø og sikkerhet på dagsorden, og innarbeider det i sitt prosjekt, så gir det færre ulykker, sier arbeidsmiljøsjef Carsten Bekker. Han karakteriserer utbyggingen av det nye hovedkvarteret til DR som et foregangsprosjekt.

Millioner til bonus

DR Byen, som det nye hovekdvarteret kalles, er beregnet til å koste 4,7 milliarder danske kroner. Av dette er åtte millioner satt av til sikkerhetsbonuser. Pengene utbetales til entreprenørene som må bruke dem til sosiale og kulturelle tiltak for sine ansatte. Tiltakene skal også ha et vesentlig innslag av sikkerhet og arbeidsmiljø.

Hvor stor bonusen blir, avgjøres av et poengsystem. Man får plusspoeng for eksempel ved å delta i arbeidsmiljøkurs ut over det som er pålagt. Minuspoeng får man blant annet for skjødesløs omgang med sikkerheten, for eksempel ved ikke å bruke hjelm eller ved å arbeide uten tilstrekkelig fallsikring.

Må ta kurs for å få jobb

I tillegg til sikkerhetsbonusene krever DR at man har gjennomgått et eget sikekrhetskurs for i det hele tatt å få lov til å jobbe på byggeplassen. To ganger i året deles det også ut egne arbeidsmiljøpriser.

I 2004 ble DR Byen kåret til en av Europas fem beste byggeplasser etter innstilling fra det danske arbeidstilsynet og partene i arbeidslivet.

Annonse
Annonse