JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

7 av 10 fikk byggestans

Arbeidstilsynets storaksjon på byggeplasser i februar ga 93 stansingsvedtak på 137 tilsyn. – Svært høye tall, men ikke overraskende. Sikkerheten blant arbeidsinnvandrere er altfor dårlig, sier prosjektleder Stein Bjørndal.

Aksjonen, som foregikk 5. til 15 februar, er en del av Arbeidstilsynets nasjonale aksjon mot sosial dumping. Til sammen vil det bli fire aksjonsuker i løpet av 2007.

302 reaksjoner

I februar gjaldt tilsynet 137 tilsyn i 131 virksomheter. Virksomhetene var valgt ut fra en blanding av tips, egen bransjekunnskap og tilfeldige valg, skriver Arbeidstilsynet.

Tilsynene førte til 302 reaksjoner fordelt på pålegg, tvangsmulkter og stansing. 30 prosent av reaksjonene var stansing. Det vil si at 68 prosent av alle tilsynene ga stansingsvedtak.

Arbeidstilsynet er nå i gang med en videre analyse av resultatene.

Utlendinger rammes

Det er en økende tendens til at ulykker og alvorlige hendelser rammer arbeidsinnvandrere. Det kommer både fram i Fafo-undersøkelser og Arbeidstilsynets egne statistikker. Men Arbeidstilsynets tall viser ikke hele sannheten.

– Vi får melding om kanskje bare 25 til 30 prosent av de alvorlige arbeidsulykkene, selv om det er meldeplikt for slike ulykker. Underrapportering kan kanskje være enda større i firma med mange ansatte med utenlandsk bakgrunn, sier tilsynsleder Erik Beck til Dagsavisen.

Mer bruk av stansing

– Vi tror at en offensiv bruk av stansing vil bidra til å bedre forholdene for arbeidsinnvandrere i Norge, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Det var i desember 2006 Arbeidstilsynet fikk mulighet til å stanse bedrifter med uverdige forhold for arbeidsinnvandrere. Målet med denne utvidede myndigheten er å raskt kunne stoppe de som ikke er villige til å gi arbeidsinnvandrerne de lønns- og arbeidsvilkår som gjelder i Norge.

Annonse

Flere saker

Annonse