JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vellykket, mener forskere

Arbeidsgivere og ansatte mener at erfaringene med «Nordsjø-arbeidstid» på Ormen Lange og Meløkøya er gode.

Både Fellesforbundet og EL & IT Forbundet ønsker at 14/21-rotasjon skal bli et varig alternativ. To ukers arbeid og tre ukers fri har vært arbeidstidsordningen på de to store anleggene Ormen Lange og Melkøya. For å få de lange friperiodene har en vært nødt til å arbeide 12 timer hver dag i 14 dager.

International Research Institute Stavanger har på oppdrag Aker-Kværner Stord vurdert ordningene, og hovedkonklusjonen har vært klar: De som går 14/21-rotasjon er meget godt fornøyd med arbeidstidordningen. Denne arbeidstidsordningen erstatter en 12/9-rotasjon med 10,5 timers arbeidsdag.

Hovedkonklusjonene er:

– Det er den lange friperioden på tre uker som gjør ordningen attraktiv.

– Det er de yngste som sliter mest med ordningen.

– De eldste arbeidstakerne er mest tilfreds

– En 14/21-ordning oppleves som en familievennlig arbeidstidsordning.

I 14/21-ordninger arbeider personellet 12 timers dag, avbrutt av tre pauser på til sammen én time.

For mange av pendlerne ville det være uaktuelt å pendle hvis det hadde vært snakk om en 12/9-rotasjon, viser intervjuundersøkelesen.

Arbeidsordningen på de to anleggene baserer seg på 35,5 timers uke. Begge forbundene mener at i framtida er det nødvendig å ha en ukentlig arbeidstid på slike anlegg på 33,6 timer. Uten en slik arbeidstid vil ikke LO støtte slike arbeidsordninger. For å få rotasjonsordningen til å gå opp med 35,5 timers uke har det vært nødvendig at de ansatte benytter noen feriedager. Dette vil ikke forbundene godta i fremtidige arbeidstidsordninger.

Nestleder Arve Bakke i Fellesforbundet sier at en slik ordning kommer til å bli et av alternativene for arbeidstidsordninger på de store anleggene i framtida.

– Men det er uaktuelt å godkjenne denne rotasjonsordningen med mindre den baserer seg på 33,6 timers uke.

– Når en arbeider 12 timers dag 14 dager i strekk, nærmer man seg den smertegrensa, sier forhandlingsleder i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Ved endringen i Arbeidsmiljøloven i fjor fikk LO og forbundene større rett til å inngå arbeidstidsavtaler enn tidligere.

Både Bakke og Andersen understreker at 14/21-rotasjonen utelukkende kan brukes på store landanlegg.

Annonse
Annonse