JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til norsk CO2-løsning?

Onsdag presiserte olje- og energiminister Odd Roger Enoksen at målet hans er å få rensing av gasskraftverket på Kårstø i 2012. Men det er fortsatt uvisst om regjeringa vil satse på å få et fullskala renseanlegg snarest mulig. Det kan bety kjøp av et utenlandsk anlegg, og skvise ut Aker Kværners pilotprosjekt.

Soria Moria-erklæringen lovet full CO2-rensing på Kårstø i 2009. Rett før jul kom en rapport fra Norges Vassdrags- og energidirektoratet (NVE) som sa at dette ikke vil være mulig før ved årsskiftet 2011-2012.

Deretter kalte olje- og energiminister Odd Roger Enoksen inn til samråd. Der la Fellesforbundet og Norsk Industri full tyngde bak argumentene for å bruke Kårstøutbyggingen til å fremme en norsk teknologi for CO2-rensing. Det vil si å bygge Aker Kværners pilotprosjekt for CO2-fangst, ”Just Catch”. Bellona støttet også argumentene.

Enda en utsettelse?

Haken ved alternativet er at pilotprosjektet ikke vil kunne rense alle CO2-utslipp før i 2013/2014. Det vil altså si nok en utsettelse i forhold til Soria Moria-erklæringen.

Fordelen er at norsk teknologi deretter vil være utprøvd og kvalifisert, slik at den kan konkurrere om de mange renseanleggene som skal bygges framover, både i Norge og resten av verden.

I følge Aker Kværner vil deres konsept også kunne få ned rensekostnadene fra 700 kroner til 200 kroner pr. tonn CO2, og kunne framskynde rensingen av Mongstadanlegget, som Statoil og staten har bestemt å bygge.

Regjeringa har ennå ikke bestemt seg for hvordan den skal håndtere Kårstø-prosjektet.

Miljøbevegelsen vil ha rask løsning

I et felles brev til Olje- og energidepartementet mandag, krevde fem norske miljøorganisasjoner, det vil si Natur og Ungdom, Zero, Norges Naturvernforbund, WWF og Bellona, full CO2-rensing på Kårstø så snart som mulig. Samtidig ser de gjerne at staten støtter pilotanlegget Just Catch, for å utvikle norsk teknologi.

– Men det må ikke forsinke en fullskala rensing, sier miljøbevegelsen, som mener det må settes av penger til dette i statsbudsjettet for 2008.

Kjøpe utenlandsk anlegg?

– Så vidt jeg kan forstå ønsker miljøbevegelsen med dette at man kjøper et utenlandsk anlegg for å få full rensing av CO2 så snart som mulig, selv om jeg tror det kan være noe intern uenighet om dette, sier Stein Lier-Hansen, direktør i Norsk Industri, til Magasinett.org.

– Spesielt Zero argumenterer for at et slikt innkjøp vil kunne gi CO2-rensing allerede fra 2009.

Sats norsk

Men å kjøpe utenlandsk anlegg for store penger nå, er en løsning både Fellesforbundet og Norsk Industri har gått sterkt imot.

– Da vil man kjøpe inn dyr teknologi som ikke ennå er prøvd ut i den skalaen vi snakker om på Kårstø. Og selv om man gir penger til forsøk, vil man ikke få full utprøving av ny, norsk teknologi, sier Lier-Hansen.

Han håper at regjeringa ikke hopper på antakelsen om at en kan få kjøpt og satt i gang et fullskala-anlegg på Kårstø til 2009. Da er det en mulighet for at både regjeringa og miljøbevegelsen kan godta å utsette full rensing i halvannet år fra NVEs mål, for å få prøvd ut Aker Kværners pilotprosjekt. Dermed vil norsk teknologi være klar for å konkurrere i andre, kommende gasskraftverk – kanskje også Mongstad.

Annonse
Annonse