JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polakker dårlig organisert

Bare tre prosent av polske arbeidere i Osloområdet er fagorganisert i Polen, og 81 prosent har aldri vært medlem i en fagorganisasjon. Nå er ni prosent organisert i norske fagforeninger.

Dette kommer fram i en undersøkelse Fafo har gjort blant polske arbeidsinnvandrere i Oslo-området. 510 deltok i undersøkelsen, og blant dem er det altså få garvete fagforeningsfolk. Mange av de som organiserer seg i Norge, går inn i fagbevegelsen for aller første gang.

Dette skyldes ikke en generell motvilje mot fagbevegelsen. Bare sju prosent sier at de er negativt innstilt til fagforeninger, og denne andelen blir mindre jo lengre folk jobber i Norge, viser Fafos tall.

Fagbevegelsen ukjent

Likevel sier hele 45 prosent av de spurte at de aldri har hørt noe om fagforeninger i Norge. Andelen var høyest blant selvstendige og folk som jobbet i polske firma (60-70 prosent). Men også blant dem som er direkte ansatt i norske bedrifter, er hele 42 prosent uvitende om norsk fagbevegelse.

Best ut kommer ansatte i norske leiefirma. Der er bare 12 prosent uten kjennskap til fagbevegelsen.

Hvorfor kommer de?

De fleste deltakerne i undersøkelsen oppgir norsk lønnsnivå som den viktigste grunnene til at de reiste til Norge. 42 prosent hadde vært arbeidsløse i løpet av det siste året.

Undersøkelsen viser at formelle nettverk er avgjørende for at folk faktisk reiser, skriver Fafo. 82 prosent av de som nå er i Osloområdet, kjente noen som hadde vært i Norge tidligere.

Hvorfor organisere seg?

Fafo har også laget en delundersøkelse blant polske bygningsarbeidere som er fagorganiserte, det vil si 76 polske medlemmer i Oslo Bygningsarbeiderforening og Tømrer og Byggfagforeningen.

To tredeler av dem sier at den viktigste grunnen til at de organiserte seg i Norge, er at de kan få hjelp hvis det oppstår vanskeligheter på jobben. Over 30 prosent nevnte også "for å få hjelp med lønns- og kontraktsforhold" og "for å få lik behandling som norske arbeidstakere".

De aller fleste av de polske medlemmene har hørt om fagforeningen gjennom venner, kolleger eller familie, og en tredel hadde så langt hatt behov for hjelp. Døyt åtti prosent av disse var fornøyd eller svært fornøyd med hjelpen.

En femtedel sa at arbeidsgiveren reagerte negativt på at de hadde organisert seg.

Å lære mer

De polske medlemmene ble også spurt hva som er de viktigste av tiltakene Fellesforbundet kan sette i verk i forhold til arbeidsinnvandrere. De tre tiltakene som kom øverst på ønskelista, var norsk-kurs, mer informasjon om arbeidstakeres rettigheter i Norge og tolketjeneste.

– Det er et interessant funn, sier Line Eldring, Fafoforskeren som sto for denne delen av undersøkelsen.

– Det viser at de polske arbeiderne ikke passivt vil motta hjelp, men ønsker å lære mer selv, og dermed klare seg bedre som arbeidstaker i Norge.

Annonse
Annonse