JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tid for skog

Landbruks- og matdepartementet gir en million kroner til etablering av Senter for bioenergi ved Energigården på Brandbu. – Skogen binder 25-30 millioner tonn CO2 hvert år, og tilveksten er så stor at vi kan tredoble bruken av bioenergi, sier Terje Riis-Johansen.

Etableringen av Senter for bioenergi vil medvirke til å ta ut mer av det store potensialet som ligger i skogen, sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen på et seminar på Brandbu i dag.

Med i CO2-regnskapet

Skogens binding av CO2 tilsvarer nesten 50 prosent av de totale utslippene i Norge. Landbruks- og matministeren minnet om at regjeringa vil bruke skogskjøtsel som et virkemiddel for å oppnå Norges forpliktelser i Kyoto-avtalen.

– Kyoto-protokollen åpner for at Norge på frivillig grunnlag kan inkludere i klimagassregnskapet netto binding eller utslipp som følge av skogskjøtsel. Dette er en meget viktig beslutning for å øke bevisstheten rundt binding av CO2 i skog. Skogen er med i klimaregnskapet for første gang, sa Riis-Johansen.

Tredobling av bioenergi

Det er nå dobbelt så mye tømmer i de norske skogene som for 100 år siden.

– Avvirkningen i de norske skogene ligger i dag rundt 8 – 11 kubikkmeter årlig. Dette en tredjedel av tilveksten, og kan økes vesentlig innenfor miljømessig forsvarlige rammer, mente Riis-Johansen.– Bioenergiproduksjonen kan på kort sikt tredobles fra 15 til 45 TWh pr år. Da må en også ta i bruk biomasse fra jordbruket som halm og kornavrens, samt matavfall.

Sverige og Finland får til sammenlikning mer enn 100 TWh fra bioenergi.

Hadeland i front

Hadeland satser allerede hardt på bioenergi. Kommunene Gran, Jevnaker og Lunner laget allerede i 1986 en bioenergiplan. I løpet av de tjue årene denne planen har vært virksom, har bioenergibruken i disse kommunene økt fra 37 til 62 GWh, sa landbruksministeren. Som følge av dette er utslippene av klimagasser på Hadeland de samme i dag som i 1986.

– Uten denne veksten i bruken av bioenergi ville utslippene vært 25 prosent høyere, sa Riis-Johansen, som altså i dag støttet opprettelse av Senter for bioenergi på Brandbu.

Annonse

Flere saker

Annonse