JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For mye dioksin på Skogn

Norske Skog på Skogn klarer ikke å overholde SFTs krav når det gjelder utslipp av miljøgiften dioksin fra returpapirfabrikken. Problemet er at brenning av plasten fører til økt dioksinnivå i lufta.

Returfiberanlegget ved Norske Skog på Skogn tar i mot brukte aviser og magasiner, som brukes som råstoff i papirproduksjonen. Sammen med returpapiret følger også plast og annet avfall fra husholdningene. Dette plastsøppelet brennes sammen med biobrensel i fabrikkens multibrenselkjele. Problemet er at brenning av plasten fører til økt dioksinnivå i lufta.

Gir opp dagens krav

Nå søker Norske Skog om å få tilbake den utslippsgrensen for dioksin som bedriften hadde før SFT strammet inn på kravet i desember 2005.

Utslipp til luft av mange miljøgifter er blitt redusert mye siden 1995, i tråd med nasjonale mål og internasjonale forpliktelser. Norge har satt seg som mål å redusere utslippene kraftig av spesielt metallene kadmium, bly og kvikksølv, samt av dioksiner, innen 2010.

Lite nedbrytbare

Alle forbrenningsprosesser der klor og karbon er til stede, er mulige dioksinkilder. Dioksin kan dannes ved for eksempel branner, industriprosesser og forbrenningsanlegg. Undersøkelser viser at dioksiner er lite biologisk nedbrytbare. De akkumulerer i fettvev i organismer og oppkonsentreres i næringskjeden. Eksponering for dioksiner kan blant annet føre til endringer i immunforsvaret, i forplantningsevnen og til utvikling av kreft.

Prøver nye tiltak

Denne kunnskapen har selvsagt Norske Skog. Problemet er hverdagen i returpapirfabrikken.

Erfaring fra tidligere brenning av plastsøppel i returpapiret viser nå at bedriften ikke vil klare å overholde den nye grensen. I en kunngjøring heter det:

– Bedriften har innhentet ekstern konsulenthjelp for å utrede tiltak for å redusere utslippene av dioksin fra multibrenselkjelen og er i ferd med iverksette disse tiltakene. Bedriften mener at de vil gi bedre driftsstabilitet og kontroll med forholdene i kjelanlegget, slik at dioksinutslippet kan holdes på nivå med utslippet fra et avfallsforbrenningsanlegg.

Bedriften søker derfor om å få endret nåværende utslippstillatelse, slik at grenseverdiene for utslipp av dioksin til luft blir de samme som i tidligere tillatelse.

Annonse

Flere saker

Annonse