JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavere skatt mot krisa

Fremskrittspartiet vil gi folk flest skattelettelser på ti milliarder kroner som krisetiltak.

– Vi går inn for store skattelettelser i personskatten for både lønnstakere og pensjonister, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Torsdag presenteres Fremskrittspartiets nye krisepakke, men Leirstein røper likevel noe av innholdet for ANB.

Flere tusenlapper

– Frp mener det er behov for å senke personskatten med ti milliarder kroner. Det vil gi en vanlig lønnstaker en skattelette på 3.500 kroner mens de fleste pensjonistene får 4.800 kroner mer å rutte med, sier Ulf Leirstein.

Før jul presenterte Fremskrittspartiet en krisepakke på 17 milliarder kroner, men nå kommer det en betydelig større pakke med tiltak som skal gi økt veibygging, utbedring av skoler, tiltak overfor næringslivet og mye mer. I tillegg slår Frp i bordet med en grønn tiltakspakke med satsing på fornybar energi.

Men et betydelig grep fra Fremskrittspartiets side er altså lavere personskatt.

Stimulere handel

– Vi er glade for at flere økonomer er enige med Frp i at lavere skatt er viktig i en krisetid. På den måten kan vi gi folk flest mer å rutte med slik at detaljhandelen og reiselivsnæringen ikke blir så hardt rammet, sier Leistein. Han er opptatt av at Ola og Kari skal kunne fortsette å handle i butikker, spise på restaurant og overnatte på norske hoteller.

– Det er bare et fortsatt høyt forbruk som kan redde denne delen av norsk næringsliv. Rentenedgangen bidrar, men gir ikke nok økonomisk stimulans. Mange leier leiligheter eller har nedbetalt sine hus, og de vil jo ikke nyte godt av lavere rente. Krisehåndteringen handler også mye om psykologi, sier Frp-talsmannen.

Ikke opp igjen

– Men er lavere personskatt et typisk krisetiltak som vi kan reversere i gode tider?

– Nei. Frp vil ikke gå inn for å øke skattene igjen dersom vi først får satt dem ned. Men alternativet i dagens situasjon er at enda flere blir arbeidsledige og må få dagpenger fra staten i stedet. Skattelettelser vil føre til at flere beholder jobbene sine. Det handler om å få folk over en kneik, sier han.

– Statsminister Jens Stoltenberg har da heller ikke avvist skattelettelser, men jeg tror ikke regjeringen vil foreslå lettelser i personskatten. Det skuffer meg stort at Høyre ikke vil sette ned skattene i forbindelse med krisepakken. Også KrF og Venstre burde fulgt opp i samme spor som under Bondevik II-regjeringen. Men nå blir altså Frp stående alene om å heise denne fanen, sier Leirstein.

– Nettopp skatt tror jeg blir det spørsmålet som viser forskjell på fløyene i norsk politikk, både nå i forbindelse med krisetiltakene og ved høstens stortingsvalg, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse