JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil mangle teologer og militære

Behovet for teologer, tannleger og militærutdannede vil øke betydelig frem til 2030. Men staten vil også mangle mye annen arbeidskraft i årene som kommer, viser en ny rapport fra NIFU STEP.

linesch@lo-media.no

I rapporten "Arbeidsmarkedet for statsansatte" foretas det en fremskriving av tilgang og etterspørsel etter arbeidskraft med ulike typer utdanning i staten, det vil si det statlige tariffområdet, frem til 2030.

Høy innvandring og stor befolkningsvekst fører til stor vekst i behovet for ulike typer statlig tjenesteyting i årene fremover, noe som igjen gir økt behov for arbeidskraft. Ifølge rapporten vil innvandring i liten grad hjelpe på etterspørselen av arbeidskraft i statlig sektor.

Mangelen på

arbeidskraft i staten vil bare øke i årene fremover. Scenarioene viser hvordan situasjonen kan bli i 2015 og 2030. Beregningene for 2015 viser en betydelig mangel på militærutdannede, teologer og tannleger, og også en viss mangel på ingeniører, politi, realister, teknologer, arkitekter og veterinærer. Resultatene samsvarer med tidligere fremskrivninger for arbeidsmarkedet. Allerede i dag er det mangel på arbeidskraft fra flere av disse utdanningsgruppene. Scenarioene antyder at det kan bli for mange økonomer med lavere grad, psykologer, humanister, statsvitere, leger og "øvrige samfunnsvitere".

Også i 2030

vil mangelen på arbeidskraft være stor i flere av de allerede nevnte fagområdene. Mangelen vil ifølge beregningene fortsette å øke når det gjelder militære og teologer, noe som også gjelder ingeniører og ”andre utdanningsgrupper”. I et av scenarioene, kompetansehevingsalternativet, vil mangelen på statsvitere, psykologer og tannleger avta.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Den skal være med å legge grunnlag for departementets arbeid med en stortingsmelding om forvaltningspolitikk som er planlagt lagt frem for Stortinget i år. Rapporten er skrevet av Terje Næss og Pål Børing.

Annonse
Annonse