JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dårlige tider gir kortsiktige sjefer

Etter at finanskrisen traff Norge har arbeidsgivere sluttet å etterutdanne sine medarbeidere. Det viser en fersk kandidatundersøkelse fra NKS Nettstudier.

– Dette er helt bakvendtland. Det er nettopp i dårlige tider man burde styrke sine ansattes kompetanse. Etterutdanning representerer en mulighet for bedrifter til å skaffe seg et konkurransefortrinn i dårlige tider, sier nytilsatt direktør ved NKS Nettstudier, Erik Brandt.

Halvert initiativ

Undersøkelsen viser at andelen som begynner på studier på initiativ fra arbeidsgiver har sunket med nesten 50 prosent fra februar 2008. Nå studerer 90 prosent på eget initiativ.

I tillegg har antall arbeidsgivere som dekker helt eller delvis etterutdanningen sunket. I 2003 fikk 45 prosent av studentene utgiftene helt eller delvis dekket av arbeidsgiveren. I februar i fjor var andelen nede i 35 prosent, og nå er den nede i 24 prosent, ifølge NKS-undersøkelsen.

Skuffende og skremmende

– Skuffende, til og med litt skremmende, mener LO-sekretær Tor-Arne Solbakken.

– Det tyder på at mange arbeidsgivere ikke har forstått betydning av kompetanse i det moderne arbeidslivet. LO har fremmet en rekke forslag som har som intensjon å unngå passivitet under permitteringer og arbeidsledighet. I stedet må slike situasjoner brukes til en aktiv kompetansepolitikk knyttet til arbeidsplassen eller aktiv bruk av utdanning som arbeidsmarkedstiltak. Dette må komme i tillegg til et stadig sterkere fokus på etter- og videreutdanning, sier LO-sekretæren.

Annonse
Annonse