JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To millioner kroner til Gaza

Over to millioner kroner er bokført på Norsk Folkehjelps Gaza-konto etter krigen. Rundt 700 000 kroner kommer fra fagbevegelsen.

nina.hanssen@lomedia.no

– Det er flere som har meldt at det vil komme pengestøtte så tallet vokser fra dag til dag. Veldig gledelig for øvrig å se at det er stort engasjement fra enkeltpersoner, sier Marianne Hagelund, markedssjef i Norsk Folkehjelp.

Det store engasjementet fra fagbevegelsen og fra enkeltpersoner gleder også Kirsten Belck Olsen som er Norsk Folkehjelps stedlige representant i Gaza.

Akkurat nå er hun i Jerusalem og venter på klarsignal for å komme inn til Gaza by. På mobilen strømmer det på med tekstmeldinger om situasjonen inne i Gaza.

– Israelerne skyter fortsatt fra sjøen. De har skutt flere ganger mot Beach Camp i dag også, forteller hun.

Stygt syn

– Allerede i morgen (tirsdag 22.jan) vil jeg prøve å komme inn sammen med vår generalsekretær Petter Eide, rådgiver David Bergan og noen av våre mineryddere, forteller Belck Olsen.

Hun er klar over at store deler av Gaza ligger i ruiner og at det kommer til å bli et følelseslass gjensyn med sine lokale arbeidskolleger, men ser nå fram til å komme tilbake.

Antall drepte palestinere i Gaza er nå over 1300 , de fleste barn, kvinner og menn som verken var soldater eller organiserte medlemmer av Hamas.

– Tusener er skadet og lemlestet og man finner stadig vekk døde mennesker i ruinene. Det er ikke noe vakkert syn akkurat og en stor belastning for de mange barna som er der. Vi snakker om tapt barndom, sier hun trist.

Norsk Folkehjelp vil gi psykososialt støtte til alle sine ansatte og deres partnere når de er inne.

– Krigen vært en grusom psykisk belastning for alle i Gaza. Nå vil jeg bare inn så fort som mulig for å bistå dem. Særlig gleder meg til å gi vennene og kollegene mine en god klem, sier den engasjerte folkehjelperen.

For henne har det vært en ekstra belastning å være hjemme i Norge når hun fikk se TV-bildene fra Gaza.

Gjenåpner lokalkontor

Folkehjelpa har hatt kontor nær havnen i Gaza by siden 1996 og en av deres biler, en gammel Jeep, ble bombet under et av angrepene. Belck Olsen håper at kontoret vil være i drift igjen allerede på søndag denne uka, hvis alt går greit. Men foreløpig har Israel sluppet inn svært få bistandsarbeidere.

– Så vidt jeg vet er det bare FNs generalsekretær Ban Ki-moon og en del FN-arbeidere samt noen journalister som foreløpig har sluppet inn. De har alle vært temmelig sjokkert over de enorme ødeleggelsene. NRK-korrespondent Sissel Vold var temmelig opprørt da hun besøkte sin faste ”fixer”. Han satt sammen med familien og kokte te på et bål på ruinene av huset sitt da hun kom, forteller Belck Olsen.

Selv regner med at hun selv også kommer til å være med å bistå familier med praktiske hjelpemidler som koke-og kjøkkenutstyr og reparasjon av vanntanker.

– De er bare nødt til åpne grensene for at det kommer inn mat og medisiner nå. De mangler jo omtrent alt, sier hun. Men hun vet samtidig at våpenhvilen er skjør og at konflikten kan blusse opp igjen. Belck Olsen er ikke redd men heller utålmodig etter å komme i gang med gjenoppbyggingen.

Norsk Folkehjelp kommer til å fortsette sitt langvarige hjelpearbeid i Gaza med en gang de er i drift.

– Vår langvarige tilstedeværelse og klare støtte har gitt oss sterke bånd til de palestinske lokalsamfunnene og tillit hos befolkningen.

– I tillegg til det vi har gjort før vil våre mineryddere også vurdere om vi skal sette i gang rydding av udetonerte bomber og andre eksplosiver. Halvparten av befolkningen er under 16 år, og vi vil etablere et tilbud om støtte til traumatiserte barn i utdanning, slik at de kan gjennomføre sin skolegang, sier hun.

Annonse
Annonse