JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehageansatte tør ikke slå alarm

Ansatte i barnehagene tør ikke varsle barnevernet dersom de ser omsorgssvikt. Enkelte sier de er truet av foreldre.

I 2007 startet barnevernet opp tiltak for 11.731 barn under 18 år. Kun 342, eller om lag 3 prosent av disse, kom etter rapportering fra barnehager.

– Jeg har snakket med førskolelærere som har jobbet i 20 år uten å melde en eneste sak til barnevernet. Tett samarbeid med foreldrene gjør det vanskelig å gå til barnevernet ved mistanke om omsorgssvikt, sier Ellen Henriksen, daglig leder i Roselia barnehage i Fredrikstad til Vårt Land.

Hun har selv vært med på å melde inn flere saker til barnevernet, og forstår at mange synes det er problematisk.

– Det er en svært belastende situasjon. Jeg har opplevd å bli truet etter å ha meldt inn foreldre til barnevernet, og det kan være vanskelig å fortsette samarbeidet med foreldrene etter en slik sak. Samtidig må man huske på at dette er en viktig del av jobben vår. Barnets beste må alltid komme først.

Hun tror mange er redde for å si ifra fordi de ikke er helt sikre på om det er grunn til det.

– Men det er jo slik at de gangene man er overbevist om at det foreligger omsorgssvikt, er det gjerne altfor sent, sier hun.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er enig.

– Vi ser at mange saker blir meldt til barnevernet altfor sent. Undersøkelser viser at jo tidligere barnevernet blir koblet inn, jo bedre går det med barna. Dette er en sak både vi og førskolelærerne tar tak i nå. Blant annet jobber vi med en ny veileder rettet mot barnehagene, for å gjøre dem klar over meldeplikten og hvordan dette kan gjøres, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse