JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polakkene drar ikke hjem

Polsk byggebransje går så det suser, og det er stor mangel på arbeidskraft. Likevel er det ingen ting som tyder på at polske bygningsarbeidere vender hjem fra utlandet. En norsk byggebransje på høygir er glad for det.

Byggenæringens Landsforening (BNL) og fagbladet Byggeindustrien står bak Fafo-rapporten ”Polsk byggenæring i bevegelse” som ble presentert i dag. Fafo-forsker Line Eldring og Paulina Trevena fra Universitetet i Warszawa, skulle blant annet undersøke om polske bygningsarbeidere er på vei hjem fordi den polske byggenæringen opplever oppgangstider.

Ingen returbølge

Svaret ble nei. Foreløpig tyder ingen ting på en returbølge tilbake til Polen, konkluderte Line Eldring da hun presenterte funnene i ettermiddag. Årsaken er opplagt.

– Det er lønna som gjør at polske bygningsarbeidere reiser til vestlige land – som Norge. Så lenge forskjellene er så store, forblir de fleste i utlandet, sa Eldring.

Høykonjunktur og høy ledighet

Situasjonen i den polske byggebransjen vitner om ”bevegelser i utakt”, slik forskerne uttrykker det. Byggebransjen i Polen går på høygir. Bare i fjor vokste produksjonen i den polske byggenæringen med nesten 20 prosent. Entreprenørene er svært optimistiske med tanke på framtiden. Likevel var det høsten 2006 registrert 152.000 arbeidsledige bygningsarbeidere i Polen.

Med andre ord: polsk byggebransje går mot høykonjunktur, samtidig som det finnes over 150.000 arbeidsledige bygningsarbeidere. En selvmotsigelse?

Nei, mener Line Eldring. Informasjonen fra de lokale arbeidsmarkedene i Polen tyder på at mange av disse jobber svart, er dårlig kvalifiserte eller har sosiale problemer som gjør at de har vanskelig for å komme i jobb.

Mangler fagarbeidere

Polsk byggebransje mangler rett og slett fagarbeidere fordi de best kvalifiserte har reist for å søke lykken i utlandet. Minst 250.000 bygningsarbeidere antas å ha tatt arbeid utenlands. Totalt arbeidet minst 900.000 polakker i andre EØS-land i 2006. Og dette er ”bare” en kvalifisert antakelse. Tallene kan være enda høyere.

Sverre Larsen, adm. direktør i Byggenæringens Landsforening, antar at det for tiden er 25.000 utenlandske bygningsarbeidere lovlig i Norge (ikke bare polske).

Annonse
Annonse