JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet foretrekker Aker

Fellesforbundet mener at Aker Solution bør være norsk hovedleverandør for byggingen av Goliat i Barentshavet. Dermed har forbundet tatt standpunkt i leverandørstriden.

Selv om Fellesforbundet ikke skriver direkte at oppdraget bør gå til Aker-selskapet, går det fram av høringsuttalelsen til departementet at utbyggingen må bidra til videreutvikling av nordnorsk leverandørindustri og synliggjøre langsiktige virkninger for regionen, for eksempel gjennom anlegg for bygging av plattformunderstell. Hele uttalelsen er preget av når oljeselskapet ENI skal velge utbygger, bør kontraktene gagne lokal og regional leverandørindustri slik at landsdelen får en størst mulig andel av avtalene. Etter forbundets syn har lisenshaverne et stort ansvar for å velge leverandører som aktivt demonstrerer evne til å inkludere nordnorsk verdiskapning og vise vei for framtidig nordnorsk næringsutvikling knyttet til olje- og gassvirksomheten, heter det i uttalelsen.Les hele uttalelsen her.

Underleverandør til Samsung?

Tillitsvalgte i LO-klubbene ved de største produksjonsbedriftene i Aker Solution, mener at selskapet Sevan Marine bare er en underleverandør til det koreanske verftet Samsung. Dette avviser selskapet og påpeker at det er et norsk offshoreselskap med fokus på bygging, eie og drift av flytende elementer knyttet til offshore. Selskapet har utviklet en sylinderformet plattform, og retter seg i all hovedsak mot flytende produksjon og boring. Daglig leder i Sevan Marine, Jan Erik Tveteraas, karakteriserer uttalelsen fra de tillitsvalgte som en smørje av faktafeil. Tillitsvalgte i Aker Solution, tidligere Aker Kværner med produksjonsbedrifter blant annet i Stord, Verdal og Egersund, mener at norsk hovedleverandør til Goliat, vil omfatte direkte og indirekte ca 9 000 årsverk og ”representerer en hel krisepakke alene”.Tildelingen av kontraktene vil ventelig skje i begynnelsen av neste måned.

Goliat i sårbart område

Goliat er det første oljefeltet som bygges ut i Barentshavet. Det ligger 48 km fra kysten og innenfor det som er omtalt som petroleumsfritt område, altså 50 km fra kysten. Den korte avstanden til kysten og nær rike fiskerier stiller derfor svært strenge krav til utbygger.

Annonse

Flere saker

Annonse