JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innvandrere sliter med å få jobb

Porten inn til arbeidslivet er fortsatt mye trangere for innvandrere enn etniske nordmenn, og når bedrifter svinger sparekniven er innvandrere de første som ryker ut.

Nedbemanninger som følge av finanskrisen rammer allerede innvandrere hardt.

– I fjor ble mange flere med minoritetsbakgrunn ansatt, men de to siste månedene har dette tallet gått ned. Vi ser også at innvandrere er de som kom sist inn i arbeidslivet, og derfor er de første som må gå, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter.

Torsdag skrev Dagsavisen om en ny doktorgrad fra SSB som slår hull på mange myter. Innvandrere med like lang fartstid i arbeidslivet og like høy utdanning tjener like mye som nordmenn, ofte mer, slår doktorgraden fast.

– Det er flott at innvandrere tjener like mye som nordmenn når de først er ute i arbeidslivet, sier Antirasistisk Senter, men:

– Veien inn i arbeidslivet er fortsatt mye trangere for innvandrere, og mange tar ofte flere jobber samtidig for å opparbeide seg samme kompetanse som nordmenn, sier Partapuoli.

Overkvalifisert

Ungdom med minoritetsbakgrunn som er født og oppvokst i Norge må ofte ta jobber de er overkvalifisert for, forteller hun.

– Mange opplever også at de må starte på nytt selv med utdannelse og arbeidserfaring fra hjemlandet, sier Partapuoli.

Hun påpeker at nordmenn «bygger cv-en sin fra første klasse gjennom korps, speider og verv i skolen».

– Innvandrere er underrepresentert i det frivillige Norge, og vi forsøker å fortelle dem hvor stor verdi det de gjør ved siden av skolen har, sier Partapuoli.

På jobbsøkerkurs hjelper Antirasistisk Senter innvandrere med å formidle uformell kunnskap og med å skrive gode søknader.

Ofte deltid

Innvandrere er overrepresentert i yrker innen helse- og omsorg og hotell- og restaurant, og ofte må de ta til takke med deltidsstillinger.

– Lønn er én ting, men i tillegg er jo arbeidsrettigheter viktig, og disse stillingene gir mindre forutsigbarhet, sier Partapuoli.

Et annet problem for innvandrere er mobilitet, mener Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering (OMOD)

– Mange innvandrere opplever det som vanskeligere å klatre i systemet og det er vanskeligere å bytte jobb fordi da må du gjennom den samme tøffe prosessen igjen, sier daglig leder Akhenaton De Leon. (ANB)

Annonse
Annonse